Помер космонавт Олексій Леонов – перша людина, яка вийшла у відкритий космос

Новини
Космонавт Олексій Леонов Фото: Twitter MosaicaNews

У Москві на 86-му році життя помер радянський космонавт, двічі Герой Радянського Союзу Олексій Леонов – перша в історії людина, яка здійснив вихід у відкритий космос.

Про це повідомила агентству ТАСС його помічниця Наталія Філімонова.

«Олексій Архипович помер в госпіталі імені Бурденка після тривалої хвороби», – сказала Філімонова.

За її словами, прощання і похорони космонавта пройдуть 15 жовтня на Федеральному військовому меморіальному кладовищі (Митищі, Московська область).

У прес-службі російського Центру підготовки космонавтів (ЦПК) підтвердили інформацію про смерть Леонова.

30 травня цього року Леонов відзначив 85-річчя. Його ювілею 29 травня присвятили вихід у відкритий космос члени екіпажу Міжнародної космічної станції Олег Кононенко і Олексій Овчінін. На їх скафандрах були прикріплені написи «Леонов №1» і «С днем народження, Олексій Архипович». Також вони винесли за борт станції портрет з його зображенням.

Космонавт Олексій Леонов Фото: spacephotos.ru

Леонов здійснив два космічні польоти, налітавши в цілому 7 діб 33 хвилини. Перший політ відбувся 18-19 березня 1965 року, в якому космонавт був другим пілотом корабля «Восход-2» (командир – Павло Бєляєв). В ході нього 18 березня Леонов першим в світі вийшов у відкритий космос.

В ході другого польоту 15-21 липня 1975 року як командир екіпажу брав участь в першому стикуванні космічних кораблів різних країн – «Союзу-19» (СРСР) і Apollo 18 ( «Аполлон-18», США). Тоді на орбіті відбулася зустріч і історичне рукостискання членів двох екіпажів – Олексія Леонова, Валерія Кубасова, Венса Бранда, Томаса Стаффорда і Дональда Слейтон.

З 1970 по 1991 рік генерал-майор Леонов був заступником глави Центру підготовки космонавтів.