У МЗС України розповіли, чому Ердоган потиснув руки «депутатам» Держдуми РФ від Криму

Новини
Наталя Поклонська і президент Туреччини Реджеп Ердоган, на задньому плані в центрі Руслан Бальбек Фото: Facebook Наталья Поклонская

Президент Туреччини Реджеп Ердоган на зустрічі з так званими «депутатами» Держдуми РФ від окупованого Криму Наталією Поклонскою і Русланом Бальбеком потиснув їм руки випадково.

Про це в ефірі «Громадського» заявила прес-секретар Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

За словами Зеленко, посол Туреччини Ягмур Ахмет Гульдер повідомив, що мова йде про випадковий характер, це не цілеспрямована акція.

«Як визначає протокол, глава держави привітав усіх учасників форуму, і в церемонії рукостискання прийняли участь і ці два «депутата», – пояснила Зеленко.

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту Туреччині через зустріч турецького президента Реджепа Ердогана з так званими «депутатами» Держдуми РФ Наталією Поклонською і Русланом Бальбеком, незаконно обраними в окупованому Криму.

Представник президента в АРК Антон Кориневич направив запит до МЗС України з приводу візиту до Туреччини представників кримських коллаборантів, так званих «депутатів» Держдуми РФ від Криму Руслана Бальбека і Наталії Поклонської для «вжиття необхідних заходів та роботи з іноземними партнерами щодо недопущення участі коллаборантів у міжнародних заходах та запобігання визнанню спроби анексії АР Крим та міста Севастополь Російською Федерацією на міжнародній арені».

Нагадаємо:

  • У листопаді 2016 року Євросоюз і США ввели санкції проти «депутатів» Держдуми РФ, «обраних» в окупованому Росією Криму 18 вересня 2016 року. Зокрема, в санкційні списки були додані «обрані» від Криму Руслан Бальбек, Костянтин Бахарєв, Андрій Козенко, Світлана Савченко і Павло Шпер, а також Дмитро Бєлік, який був «обраний» в Севастополі. Ще два «депутата» Держдуми від Криму – колишня «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська і колишній кримський «віце-прем’єр» Михайло Шеремет були включені в санкційні списки ЄС і США ще до свого «обрання».