Вкрадені в України підприємства окупованого Криму інтегрують до російського ВПК

Новини
Суднобудівний завод «Залив», Керч Фото: ИТАР-ТАСС/ Лев Федосеев

Кримські оборонні підприємства у найближчі роки будуть остаточно інтегровані до до складу корпорацій російського військово-промислового комплексу, повідомив “глава Криму” Сергій Аксенов у своїй щорічній доповіді перед “Госсоветом Криму”.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

За словами Аксенова, завершення інтеграції незаконно захоплених Росією оборонних підприємств окупованого Криму до складу найбільших російських системоутворюючих структур стане однією з основних задач в діяльності окупаційної “влади” півострова в сфері промисловості на найближчі роки.

«У наступному році планується завершити процес інтеграції заводу «Море» (ВАТ «Суднобудівна компанія «Море» – ред.) в контур управління корпорації «Ростех». Євпаторійського авіаційного ремонтного заводу (ДП «Євпаторійський авіаційний ремонтний завод» – ред.) – в контур управління Об’єднаної авіабудівної корпорації. Феодосійського оптичного заводу – в контур управління «Уралвагонзавода», – сказав Аксенов.

Державні унітарні підприємства в окупованому Криму будуть перетворені на господарські товариства, що, за словами Аксенова, дозволить залучити додаткові обігові кошти і брати участь у російських федеральних цільових програмах. 

Крім того, “глава Криму” повідомив, що президент РФ Володимир Путін доручив завантажити кримські підприємства ОПК замовленнями. 

«Глава держави дав доручення відповідним федеральним структурам з розміщення замовлень на підприємствах суднобудування. Так, вирішено питання про проектування та будівництво на виробничих потужностях заводу «Залів» (ВАТ «Суднобудівний завод «Залів») універсальних кораблів, а також плавдока для технічного обслуговування і ремонту криголамів», – повідомив Аксьонов.

Також за зверненням “уряду Криму” російський уряд дав доручення щодо призначення Феодосійського судномеханічного заводу єдиним підрядником по ремонту дизельних двигунів для Чорноморського флоту. 

Аксенов стверджує, що на сьогодні завантаженість підприємств машино- і суднобудування окупованого Криму становить 40%.

Нагадаємо:

  • У вересні 2019 року «влада» окупованого Криму підтвердила підготовку суднобудівного заводу «Залів» в Керчі, незаконно захопленого навесні 2014 року російською компанією за допомогою так званої «Самооборони Криму», до розміщення проекту будівництва універсального десантного корабля (УДК) – вертольотоносця для ВМФ Росії.
  • У травні 2018 року Володимир Путін підписав указ про перетворення суднобудівного заводу «Море» (Феодосія), вкраденого у України після анексії Криму, в акціонерне товариство, всі акції якого передаються держкорпорації «Ростех».