Суд оголосив у розшук ексдепутата ВР Криму Шувайникова, якого звинувачують у держзраді

Новини
Сергій Шувайников Фото Facebook С.Шувайникова

Колегія суддів вважає, що суду не надано переконливих доказів того, що ексдепутат ВР Криму знаходиться на тимчасово окупованій території України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на ухвалу Деснянського районного суду від 23 жовтня 2019 року.

Організацію виконання розшуку доручили прокуратурі Автономної Республіки Крим. До фактичного розшуку Шувайникова кримінальне провадження в суді зупинено.

Українські правоохоронні органи звинувачують Шувайникова в державній зраді. У вересні 2014 року Сергій Шувайников був обраний до «Госсовета» Криму від партії ЛДПР. До анексії Криму він був депутатом Верховної Ради АРК.

В ухвалі зазначено, що його неодноразово викликали на засідання, але він не з’являвся і причини неявки не повідомляв.

Колегія суддів із Володимира Лобанова, Ірини Галась та Ольги Саламон вирішила, що підозрюваний недостатньо поінформований про те, що його притягують до відповідальності. Захисник висловив клопотання про те, щоб оголосити в розшук Шувайникова. Сторона обвинувачення проти такого кроку заперечувала. До фактичного розшуку провадження в суді зупинили.

  • У червні 2018 року обвинувальний акт стосовно Шувайникова повернули в прокуратуру як такий, що не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу.
  • У червні 2019 року Сергій Шувайников відмовився брати участь у російських виборах. Про це він написав на своїй facebook-сторінці. Аргументував відмову тим, що останні п’ять років не мав можливості «повноцінно захищати інтереси російських людей у Криму».
  • У квітні 2014 року на півострові розпочала роботу автономна некомерційна організація «Фонд захисту вкладників», яка виплачує компенсації клієнтам українських банків, які припинили роботу в Криму. Тоді ж Шувайников, будучи «депутатом», заявив про зловживання цієї організації.
  • Суддю «Арбітражного суду Криму» Володимира Гайворонського, який після окупації півострова залишився в Криму й порушив присягу, оголосили в розшук за підозрою в державній зраді. Кримінальне судове провадження зупинено до розшуку Гайворонського.