У РФ набув чинності закон про ізоляцію інтернету

Новини

У РФ вступає в силу закон «про суверенний Рунет».

Він передбачає створення на території країни дублюючої резервної інфраструктури, яка повинна забезпечити безперебійну роботу російського сегмента інтернету в умовах хакерських атак, відключення від зарубіжних серверів і інших позаштатних ситуацій.

Для операторів зв’язку, які повинні перейти на використання національних доменів і встановити спеціальне обладнання, передбачений перехідний період до січня 2021 року.

На прийнятий Держдумою РФ закон про ізоляцію російського сегмента інтернету може бути витрачено близько 30 млрд рублів з бюджету країни.

Уряд РФ 4 лютого підтримав законопроект про створення автономного інтернету в Росії, запропонувавши доопрацювати його після прийняття першому читанні. Російський уряд заявив про необхідність вказати джерела додаткового фінансування операторів зв’язку для встановлення обладнання, необхідного для відключення російського сегменту від світового інтернету. У відгуку Кабміну РФ йшлося, що встановлення додаткового обладнання на мережах операторів не має призвести до погіршення якості зв’язку, за винятком випадків заборони на поширення інформації.

  • Законопроект внесли до Держдуми РФ у грудні 2018 року. Серед його авторів голова комітету Ради Федерації Андрій Клішас і депутат Держдуми Андрій Луговий. За їх словами, прийняття законопроекту необхідне через загрози агресивних дій у кіберпросторі, яка нібито виходить від США.