Журналіст Бабченко виїхав з України до Ізраїлю

Новини
Аркадий Бабченко Фото: Facebook

Відомий російський журналіст Аркадій Бабченко, який у 2017 році через переслідування покинув Росію і жив в Києві, виїхав з України до Ізраїлю. Причина – негативні тенденції в країні після зміни влади, особливо – прагнення нового президента Володимира Зеленського та його команди налагодити діалог з президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це Бабченко повідомив на своїй сторінці в Facebook.

«Якщо Україна вибере «кандидата Х» – я зараз без персоналій, я про загальну тенденцію в країні – я на наступний же день починаю запуск процесу «я звалюю». Рівно півроку тому написано … Я сказав. Я зробив», – написав журналіст.

«Всі ці півроку у мене в коментарях слиною захлиналися – Бабченко, ми вибрали Зеленського, звалюй, як обіцяв. Ну ось. Пацан сказав, пацан зробив. Портнов (колишній заступник глави адміністрації президента Віктора Януковича – ред.) приїхав – Бабченко поїхав … А сидіти і ворожити, почнеться або не почнеться в рамках нової концепції «мир-дружба-жвачка» обмін екстрадиціями – це без мене. Я поки за парканчиком постою. Користуючись втратою управління, Україна зараз просто потоком нашпиговується інсургентами, ні на секунду не сумніваюся», – додав він.

Бабченко в коментарях до свого посту уточнив, що виїхав до Ізраїлю, однак сподівається, що ненадовго.

«Я повернуся. Це тимчасова евакуація … Україна – моя країна … я жити збираюся саме в ній», – зазначив він.

Аркадій Бабченко – російський журналіст, військовий кореспондент і письменник. Журналістикою зайнявся в 2000 році, після звільнення в запас зі Збройних сил РФ. Під час військової служби брав участь у першій і другій чеченській війнах. Був кореспондентом видань «Московский комсомолец», «Новая газета», пізніше – військовим кореспондентом під час війни між РФ і Грузією в 2008 році. У 2012 році піддався кримінальному переслідуванню через публікацію поста про можливу тактику мітингувальників «за чесні вибори». Був опозиціонером до правлячого режиму в РФ.

У 2017 році Бабченко повідомив, що регулярно отримує погрози на свою адресу, і в зв’язку з цим разом з родиною залишив Росію. Спочатку жив у столиці Чехії Празі, пізніше – в Ізраїлі. З серпня 2017 року постійно проживав в Києві, де працював ведучим програми «Prime: Бабченко» на кримськотатарському телеканалі ATR.

Нагадаємо:

  • 29 травня 2018 року було розповсюджено інформацію про вбивство в Києві російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка. Наступного дня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що Бабченко живий, а інформація про вбивство – це спецоперація, в ході якої було затримано підозрюваного в організації вбивства.