Суд виправдав донецького бізнесмена Білогородського, обвинуваченого у сприянні тероризму

Новини

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області виправдав донецького бізнесмена та депутата Донецької обласної ради від Партії регіонів Сергія Білогородського, який обвинувачувався у сприянні тероризму та незаконному поводженні зі зброєю. Цю справу було відкрито ще у 2015 році.

Виправдувальний вирок суд виніс 28 жовтня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Колегія суддів Павлоградського міськрайонного суду у складі Наталії Самоткан, Сергія Тимченка та Олександра Щербини визнала недоведеними обвинувачення у створенні терористичної групи чи терористичної організації (ст.258–3 КК України) та незаконному поводженні зі зброєю та боєприпасами (ст.263 КК України) щодо Білогородського та визнала його невинним.

Зокрема, суд вважає, що сторона обвинувачення не довела причетність Білогородського до відправки автобусів з «тітушками» для участі в «Антимайдані» в Києві.

За версією слідства, Білогородський як власник автопідприємства направив три автобуси з «молодиками міцної статури» для фізичного впливу на учасників мирних акцій протесту в Києві, які згодом отримали назву Революція Гідності.

Фото: Facebook Ольга Герасим’юк

20 лютого 2014 року у Лубнах Полтавської області було затримано кілька автобусів «БАЗ», у яких знаходилися молоді люди, озброєні палицями.

Фото: Facebook Ольга Герасим’юк

«Вийшли сьогодні на мітинг – а тоді пішли на блокпост, що на трасі на Київ. «Поймали три автобуса з тітушками», – передає наш друг Гена. Не буду казать, котрий, бо тільки зажили на ньому перебиті кістки від першого побиття. Номери донецькі. Вікна зашторені. Сидять там із палками. Що з ними робить? Усе повідбирали, колеса спустили. Далі буде», – описувала цю подію на своїй сторінці у Facebook журналістка Ольга Герасим’юк.

Крім того, суд вважає недоведеною співпрацю Білогородського з сепаратистською організацією «Оплот Донбасу», яку очолював майбутній керівник так званої «ДНР» Олександр Захарченко. Зокрема, суд не знайшов у документах обвинувачення підтверджень того, що Білогородський причетний до розміщення організації «Оплот Донбасу» у приміщенні на вул. Ілліча, 3, у Донецьку.

Суд також вважає, що обвинувачення не довело факти причетності Білогородського до реєстрації підприємств та сплати податків до «податкових органів ДНР». Також суд визнав його невинним за обвинуваченням у незаконному поводженні з боєприпасами – а саме, у зберіганні 46 набоїв до автомату Калашнікова. Суд вважає, що обшук, під час якого було вилучено набої, відбувався з порушенням норм процесуального права – зокрема, вилучення відбулося без присутності Білогородського та понятих.

Кримінальне провадження за обвинуваченням Білогородського суд ухвалив закрити у зв`язку з невстановленням достатніх доказів для доведення його винуватості в суді.

Сергій Білогородський був взятий під варту 3 червня 2016 року за обвинуваченням у сплаті податків в казну так званої «ДНР».

2 листопада 2017 року народний депутат України Олег Недава (фракція Блоку Петра Порошенка) намагався взяти Білогородського на поруки.

Нагадаємо:

  • Раніше журналісти сайту «Четверта влада» опублікували матеріал, у якому наводили докази, що Білогородський веде бізнес на окупованих Росією територіях України.
  • За підрив пабу в Харкові жінка отримала 11 років тюрми, але вийде на волю за рік.