За підрив пабу у Харкові жінка отримала 11 років тюрми, але вийде на волю за рік

Новини
Марина Ковтун у Киіївському райсуді Харкова

Обвинувачена у теракті та незаконному поводженні зі зброєю Марина Ковтун отримала 11 років ув’язнення за підрив рок-пабу «Стіна» у Харкові у листопаді 2014 року. Від вибуху міни, закладеної під барною стійкою, постраждали 13 людей. Якщо вирок набере законної сили, за ґратами вона проведе лише один рік.

Крім 52-річної Ковтун, у справі також фігурують інші учасники групи, частина з яких не встановлені слідством, повідомляє Центр журналістських розслідувань із посиланням на вирок Київського районного суду Харкова від 7 жовтня 2019 року.

За матеріалами справи, Ковтун у лютому-березні 2014 року брала активну участь у проросійських акціях на площі Свободи у Харкові. Через кілька місяців вона поїхала до Росії, спочатку до Бєлгорода, а далі – до Тамбова, де пройшла курси військової підготовки. Приблизно місяць жінка проходила навчання з вогневої, тактичної, медичної підготовки та мінно-підривної справи. Також її та інших учасників групи перевірили на поліграфі щодо співробітництва зі спецслужбами України. Учасники групи підписали зобов’язання про нерозголошення відомостей про проходження цих курсів, а також обрали собі псевдоніми-позивні. Обвинувачення стверджує, що Ковтун проходила підготовку снайпера.

Після закінчення курсів жінка повернулася до Харкова, але ще кілька разів їздила до Бєлгорода. Під час однієї з таких поїздок вона налагодила контакт із членами організації «Харківські партизани», які обіцяли надати їй зброю, вибухівку та все необхідне для вчинення терористичних актів.

«Харківські партизани» – незаконне збройне формування, члени якого, за даними українських правоохоронних органів, в період 2014–2015 років здійснили серію терактів. Зокрема, це ймовірно були: обстріл Орджонікідзевського і Фрунзенського районних комісаріатів Харкова (вересень 2014 р.), спроби підривів і підпалів на залізничних станціях Залютино (жовтень 2014 р.), Шебелинка (січень 2015 року) і Новожаново (березень 2015 року). Також ними начебто був обстріляний офіс юридичної фірми й підприємство «Харківрегіонгаз».

За матеріалами обвинувачення, у жовтні 2014 року Ковтун отримала дві ручні гранати РГД-5 із запалами УЗРГМ-2, п`ять протипіхотних мін ОЗМ-72, дві протипіхотні міни МОН-50 та два електродетонатори, розтяжки та кріплення до мін, дев`ять 40-мм гранатометних пострілів ВОГ-25, три автомати АК-74, один підствольний гранатомет ГП-25, дванадцять магазинів до АК-74, всього – 450 патронів та не менше трьох середніх прилипаючих мін СПМ.

Обвинувачення стверджує, що Ковтун особисто перевірила отримання мін, які з метою конспірації називала «батонами», та зберігала боєприпаси і зброю у гаражі.

Вибух у пабі «Стіна» на вул. Римарській стався 9 листопада 2014 року. Внаслідок нього були травмовані 13 людей. Міну Ковтун та її спільник заклали під барну стійку закладу.

Фото: vk.com/studmedia.kharkov

На суді Ковтун провину не визнала. Вона сказала, що її викрадали співробітники СБУ, катували її та погрожували. Зазначає, що обшук гаража, де потім знайшли зброю, проводився без відповідного дозволу. А вона нібито взагалі не має стосунку до цього гаража. Як і до вибуху в пабі чи до організації «Харківські партизани».

Ковтун була визнана винною у вчиненні злочину, передбаченого ст.263 ККУ (незаконне поводження зі зброєю), за що присуджено 7 років позбавлення волі. Це максимальний термін за цією частиною статті.
За вчинення терористичного акту суд призначив покарання 10 років позбавлення волі (максимальний 12 років). Водночас, за недоведеністю вини Ковтун виправдали за низкою обвинувачень, зокрема, за статтями про посягання на територіальну цілісність України та диверсію.

За сукупністю колегія суддів у складі Віктора Попраса, Яни Губської та Лідії Золотарьової призначила Ковтун покарання у вигляді 11 років ув’язнення. Вирок набере чинності через місяць після проголошення у випадку, якщо не буде подана апеляційна скарга.

Під вартою жінка перебуває майже 5 років. Як стверджують її захисники, якщо вирок набере законної сили, з врахуванням так званого «закону Савченко» (один день перебування під вартою до винесення вироку рахується як два дні позбавлення волі), відбувати покарання Ковтун доведеться менше року.

Нагадаємо:

  • У 2016 році Комінтернівський районний суд Харкова засудив члена угруповання «Харківські партизани» за спробу вчинення теракту до трьох років і одного місяця позбавлення волі.
  • У березні 2019 року у Харкові співробітники СБУ попередили терористичний акт у міському метрополітені, який мав здійснити харківчанин, завербований спецслужбами Росії. Зловмисник був затриманий.
  • У серпні 2019 року в Сумській області СБУ затримала 19-річного сумчанина, який готував теракт 23 серпня під час святкування Дня прапора України та проведення концерту «KVARTAL-FEST».