На Донеччині артилериста «ДНР» засудили до позбавлення волі та звільнили, врахувавши термін арешту

Новини
Артилеристи незаконного збройного формуваня на Донбасі Фото: bmpd.livejournal.com

Волноваський районний суд Донецької області призначив покарання у вигляді позбавлення волі мешканцю окупованої Донеччини, який служив заряджаючим артилерійського розрахунку у незаконному збройному формуванні «ДНР». Засудженого звільнили у залі суду, зарахувавши йому перебування під вартою у термін відбування покарання.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду від 30 жовтня.

Суддя Тетяна Безрук визнала винним за ч.1 ст.260 Кримінального кодексу України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) та присудила 2 роки і 4 місяці позбавлення волі мешканцеві окупованої території Донецької області.

Підсудному зарахували в цей строк часткове відбуття покарання за вироком, яким у листопаді 2015 року його засудили за крадіжку, а також перебування під вартою до моменту суду. Чоловік вийшов на волю одразу після засідання.

За матеріалами слідства, на початку липня 2015 року чоловік через нестачу коштів погодився на пропозицію раніше не знайомого йому бойовика «ДНР» приєднатися до терористів. З опублікованих раніше судових документів відомо, що підсудного завербував до лав «ДНР» бойовик із позивним «Росіянин», який обіцяв йому 50 тисяч рублів оплати.

Підсудного призначили заряджаючим артилерійського розрахунку з посадовим окладом 25 тисяч рублів РФ у місці дислокації сепаратистів у с. Олександрівка Мар’їнського району Донецької області.

Як сказано в ухвалі суду, після проходження військової підготовки у Донецьку засуджений вийшов із лав НЗФ «ДНР», побоюючись за своє життя і здоров’я. Ні в яких бойових діях проти Збройних сил України участі не брав, тяжких наслідків, зокрема загибелі людей, не заподіяв.

Однак в ухвалі суду від 2017 року під час обрання запобіжного заходу затриманому учаснику НЗФ сказано, що він неодноразово брав участь в обстрілах Мар’їнки. На той час його дії було кваліфіковано за ч.5 ст.260 ККУ (участь у НЗФ, що призвела до загибелі людей чи інших тяжких наслідків), яка передбачає від 10 до 15 років ув’язнення.

У вироку суд врахував «щире каяття» підсудного та повне визнання провини.

Нагадаємо:

  • В травні 2019 року Оболонський райсуд Києва затвердив угоду про визнання винуватості і призначив 5 років позбавлення волі без конфіскації майна чоловікові, який разом із суддею допомагав бойовикам так званої «ДНР» привласнювати квартири переселенців в окупованому Донецьку.
  • У серпні 2019 року у Луганській області СБУ затримала колишнього бойовика терористичної організації «ЛНР». За словами затриманого, побачивши масштаби наркоманії серед бойовиків, він зрозумів, що зробив помилковий вибір, і покинув ряди незаконних збройних формувань.
  • В жовтні 2019 року Артемівський міський суд засудили до 10 років в’язниці жителя Макіївки, який з ідеологічних і корисливих міркувань брав активну участь у протиправній діяльності незаконних збройних формувань терористичної організації «ДНР» та брав участь у бойових діях проти ВСУ на Донбасі.