РФ незаконно переслідує 115 мешканців Криму за політичними мотивами – Денісова

Новини
Уполномоченный Верховной Рады по правам человека Людмила Денисова, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

Росія незаконно переслідує 115 мешканців окупованого Криму за безпідставними та політично мотивованими обвинуваченнями.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Берліні на подіумній дискусії, присвяченій 5-тій річниці незаконної окупації Криму.

За її словами, під час панелі «Окупований Крим: ситуація з місця» учасники дискусії детально обговорили ситуацію щодо дотримання прав людини на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«115 осіб незаконно переслідуються РФ за безпідставними та політично мотивованими звинуваченнями. Зокрема, 40 кримських татар перебувають у місцях несвободи на території РФ, 32 особи утримуються у пенітенціарних установах на тимчасово окупованій території Криму, а 15 осіб, що звільнено від відбування покарань умовно, наразі перебувають за місцем свого проживання на території Кримського півострова. Вони не можуть виїхати на материкову Україну, тому що порушено їх право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання», – вказала Денісова.

Вона також розповіла, що РФ заміщає населення на окупованій території Криму своїми громадянами, адже після окупації частина громадян України переїхала жити на материкову Україну. Під різними мотивами за час окупації на півострів переселено понад 140 тисяч російських громадян.

Український омбудсмен також наголосила, що для Російської Федерації «немає міжнародного права, міжнародного гуманітарного права, немає рішень морського трибуналу». Також РФ не виконує резолюцію ООН та порушує четверту Женевську конвенцію.

Денісова висловила переконання, що завдяки міжнародному тиску та посиленню санкцій можна повернути громадянам України свободу, а Україні – території.

Нагадаємо:

  • За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, в окупованому Криму кількість обшуків і рейдів проти кримських татар в першому півріччі 2019 року збільшилась удвічі в порівнянні з першим півріччям 2018 року.