СБУ викрила нарахування незаконних соцвиплат жителям ОРДЛО, серед яких є найманці РФ

Новини

У Харківській області контррозвідка СБУ викрила механізм фінансування терористичних організацій «Л/ДНР» через афери з соціальними виплатами.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

«Організував протиправну схему переселенець із Луганщини, який тривалий час проживає в Харкові. За грошову винагороду ділок пропонував мешканцям тимчасово окупованих територій сприяння в протиправному нарахуванні пенсій та інших видів державної соціальної допомоги. За сприяння співробітників управлінь пенсійного фонду, праці та соціального захисту населення, а також працівників банківських установ ділок оформлював документи на громадян, які постійно проживають в ОРДЛО. Серед них виявлено бойовиків терористичних організацій «Л/ДНР», а також померлих осіб», – йдеться в повідомленні.

Під час восьми обшуків за місцями проживання фігурантів справи вилучено понад 800 незаконно оформлених банківських карток та документи, які доводять багатомільйонні оборудки із соціальними виплатами.

Нагадаємо:

  • За даними ООН в Україні, що базуються на статистиці Пенсійного фонду, за п’ять останніх років кількість пенсіонерів з непідконтрольних Уряду територій, що отримують українську пенсію, скоротилась на 60% – з 1 млн 278 тисяч у 2014 році до 562 тисяч у грудні 2018 року (без врахування кількості померлих на ТОТ).
  • За підрахунками юристів ГО «Донбас SOS», загальна сума пенсійного боргу пенсіонерам-переселенцям лише за рішеннями судів уже складає близько 600 млн грн, однак судові рішення не виконуються.
  • Юристи ГО «Донбас SOS» розробили покрокову інструкцію для внутрішньо переміщених осіб, виконання якої дозволить відновити виплати з Пенсійного фонду.
  • Подробиці читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Невиплата пенсійних боргів переселенцям: дискримінація заради економії».
  • За інформацією мінітсра соцполітики Юлії Соколовської, питання виплат пенсій на непідконтрольних територіях вирішиться тільки після формування урядової політики щодо тимчасово окупованих територій (ТОТ) України. Це ж стосується і накопиченої заборгованості по пенсіям людей з непідконтрольних територій, які, не дочекавшись виплати, померли.