У сімферопольській школі встановили бюст Калашникова зі спрямованою на школярів зброєю

Новини

Бюст радянського зброяра-конструктора Михайла Калашникова встановили на подвір’ї сімферопольської школи №26 в окупованому Криму. Автор погруддя скульптор Салават Щербаков раніше створив пам’ятник «ввічливим людям» в центрі Сімферополя.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Фото з урочистого відкриття бюсту радянському зброяру розмістив на своїй сторінці у Facebook депутат “Госсовета Республіки Крим” Валерій Аксенов, батько призначеного окупантами “Глави Криму” Сергія Аксенова.

“Взяв участь в урочистому відкритті погруддя російського і радянського конструктора стрілецької зброї Михайла Тимофійовича Калашникова на території МБОУ «Середня загальноосвітня школа №26 ім. М.Т. Калашникова» в Сімферополі, приуроченого 100-річчю від дня народження легендарного конструктора-зброяра”, – написав Аксенов-старший.

Бронзове погруддя зображує Калашникова, який із суворим обличчям тримає АК-74, спрямований стволом вперед, в бік глядача.

“Бюст Михайла Калашникова був презентований школі автором і втілювачем ідеї проекту «Алея Російської Слави» Михайлом Сердюковим. Я звернувся до Михайла Леонідовича після того, як на мою адресу надійшло клопотання керівництва МБОУ «Середня загальноосвітня школа №26 ім. М.Т. Калашникова» про можливість отримання бюста видатного конструктора і відкриття його на території школи”, – пояснює свою участь у відкритті пам’ятника Валерій Аксенов.

У заході взяли участь представники окупаційної адміністрації Сімферополя, діячі російських військово-спортивних та ветеранських організацій, пише Аксенов-старший.

За його словами, автором бюсту є відомий російський скульптор Салават Щербаков.

Скульптор Щербаков є автором багатьох скульптур на російську історичну та патріотичну тематику. На відкритті його робіт буває присутній президент РФ Володимир Путін.
Зокрема, Щербаков є автором пам’ятника “вєжлівим людям” у Сімферополі – до речі, ідея цього пам’ятника належить Валерію Аксенову. Також Щербаков став автором пам’ятника князю Володимиру, що встановлений на Боровицькій площі у Москві у 2016 році та композиційно повторює пам’ятник князю Володимиру в Києві. Перший пам’ятник конструктору Калашникову за авторством Щербакова також був встановлений у Москві, при чому скульптор осоромився, розмістивши на плиті пам’ятника творцю автомата Калашникова вибух-схему німецької штурмової гвинтівки StG-44.