Рада підтримала в першому читанні зміни до Земельного кодексу

Новини

Верховна Рада підтримала за основу «Проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

«За» проголосувало 272 народних депутата.

Законопроектом вносяться зміни до земельного законодавства, якими пропонується передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) в комунальну власність сільських, селищних, міських рад.

Пропонується встановити на законодавчому рівні механізм порядку встановлення і фіксування в Державний земельний кадастр кордонів громад, а також надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення землі в приватній власності.

  • Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявляв, що ринок землі запрацює з 1 жовтня 2020 року.
  • Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення запроваджений у 2001 році. Його дія має завершитися 1 січня 2020 року, якщо Верховна Рада знову його не продовжить.
  • Відкриття ринку землі підтримують західні організації, зокрема Міжнародний валютний фонд та Європейський суд із прав людини. Продаж сільськогосподарської землі в Україні наразі офіційно заборонений.
  • Іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму, йдеться в зверненні президента Володимира Зеленського 11 листопада.