Питання права іноземців купувати землю буде винесено на референдум – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: скріншот YouTube

Іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.

Про це йдеться в зверненні президента Володимира Зеленського 11 листопада.

«Прийнято наступне рішення: між першим і другим читанням до чинного проекту закону будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни і українські компанії, засновані виключно українськими громадянами», – заявив Зеленський.

Нагадаємо:

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Детально про тіньовий ринок землі в Україні розповів у програмі «Питання національної безпеки»(проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська) Георгій Могильний, експерт із земельних відносин.
  • Новий уряд подав на розгляд парламенту законопроект, який має скасувати мораторій та запустити продаж аграрних земель. Обласними центрами пройшла хвиля акцій протесту, яка фінішувала під Верховною Радою України. Ініціатором усіх цих акцій була маловідома досі громадська організація – громадська спілка «Всеукраїнська аграрна Рада» (ВАР). Журналісти Центру журналістських розслідувань вирішили дізнатися, хто очолює цю спілку, хто є її членами і чому саме ця організація єдина, хто вийшов на вуличні протести?