Зеркаль йде з посади заступниці міністра закордонних справ

Новини
Агент України у справі Україна проти РФ, заступник глави МЗС Олена Зеркаль на засіданні Постійної палати третейського суду в Гаазі Фото: Lana Zerkal

Заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль через тиждень піде з посади у МЗС.

Про це Зеркаль повідомила у програмі «Он воно як» в ефірі «24 каналу».

«На цьому тижні я виконаю своє останнє завдання – проведу процесуальне слухання в Гаазі по новому арбітражу, що стосується наших військових кораблів, які були затримані рік тому та утримувалися Росією, і наших моряків. І все, як я і обіцяла», – сказала дипломатка.

«Мені потрібно зробити перерву. А щодо завдань, які переді мною стояли чи будуть стояти, – я завжди шукала собі щось, що мене цікавило, що було великим викликом, за що ніхто не хотів братися і мав сумніви, чи це можна зробити», – додала вона.

На питання, чому Зеркаль не хоче залишитися в МЗС як частина системи, яка може робити спротив щодо Росії, вона відповіла: «Я не можу робити супротив, будучи дипломатом всередині міністерства закордонних справ, яке виконує рішення президента».

Нагадаємо:

  • 22 травня 2019  року на сайті президента був опублікований указ №309/2019 про призначення заступницею глави АП заступниці міністра закордонних справ Олени Зеркаль, яка відповідає у МЗС за міжнародні юридичні питання, однак пізніше цей указ зник з сайту. За інформацією видання Українська правда, Зеркаль відмовилась від посади заступника голови АП, оскільки погоджувалась бути лише уповноваженим з питань міжнародних судів України щодо Росії, а не заступником глави АП Андрія Богдана.
  • 22 травня президент Володимир Зеленський підписав новий указ про скасування попереднього указу, яким призначав на посаду заступника глави Адміністрації президента Олену Зеркаль.