Кабмін спростив Порядок перетину лінії розмежування з окупованими територіями Донбасу

Новини
КПВВ «Гнутове» Фото: RFE/RL

Уряд України спростив Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування для громадян, які проживають на окупованій території Донецької та Луганської областей. Нові правила почнуть діяти наприкінці листопада 2019 року.

Відповідну постанову №815 Кабмін ухвалив на своєму засіданні 20 листопада, повідомляє міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Згідно з документом, діти зможуть перетинати лінію розмежування у супроводі усиновителів, розширюється перелік документів, що ідентифікують особу (додається свідоцтво про народження там тимчасова посвідка при оформленні як внутрішнього так і закордонного паспортів).

Крім того спрощена процедура переміщення товарів через лінію розмежування фізичними особами. Усунене таке визначення, як «ручна поклажа».

«Кожен день КПВВ перетинають десятки тисяч людей, які тримають в руках український паспорт, потребують державних послуг та державного захисту, розраховують на українську державу. Вони є громадянами України. Те, що вони досі живуть на окупованій, а не звільненій території – також і моя проблема. Завдання нашої команди – наблизити до них українську державу, спростити доступ до публічних послуг, продемонструвати турботу збоку влади. З цього починається дуже непростий шлях реінтеграції окупованих територій. І він не завершиться завтра», – заявила міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

Вона також подякувала громадським активістам, експертам, які взяли участь в обговоренні документу.

Нагадаємо:

  • 1 березня 2017 року Кабмін України затвердив Порядок переміщення товарів у район чи з району проведення антитерористичної операції (АТО). Документ покликаний визначити правовий режим переміщення товарів, в тому числі визнаних гуманітарною допомогою, в райони або з районів проведення АТО через лінію розмежування сторін або в її межах.