Україна подала апеляцію на вирок Марківу, її розгляд очікується навесні 2020 року

Новини
Віталій Марків Фото: Nataliya Kudryk/Радіо Свобода

Україна 20 листопада подала апеляційну скаргу на рішення Суду італійського міста Павія, який визнав військовослужбовця Нацгвардії України Віталія Марківа нібито винним у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі і засудив його до 24 років позбавлення волі. Розгляд апеляції Апеляційним судом округу Ломбардія очікується навесні 2020 року.

Про це повідомляє Офіс президента України у Facebook.

«Україна глибоко розчарована вироком суду міста Павія, який вражає несправедливістю і порушенням основних правових принципів, за якими засуджено Віталія Марківа. Крім того, Україна вважає, що прийняття до розгляду цивільного позову проти України в національному суді Італійської Республіки порушує принципи міжнародного права, зокрема, юрисдикційний імунітет держави, заснований на суверенітеті і рівності держав», – йдеться в повідомленні.

Як наголосили у Офісі президента, українська держава висловлює готовність застосувати всі правові засоби для забезпечення справедливості для Віталія Марківа і сподівається, що Італія буде залишатися непохитною в дотриманні верховенства права.

Нагадаємо:

  • 12 липня в Італії суд міста Півія засудив до 24 років позбавлення волі старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа за нібито причетність до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі і його напарника росіянина Андрія Миронова 24 травня 2014 року в ході бойових дій на Донбасі. При цьому обвинувачення просило для нацгвардійця 17 років позбавлення волі. Маркыв має подвійне громадянство України і Італії.
  • 24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, в ході якої, зокрема обговорювався і вирок суду Марківу. Зеленський запропонував правову допомогу України в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив стурбованість невиправдано жорстким рішенням суду і підкреслив важливість неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.
  • 24 вересня, під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку, Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з’ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої обвинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного і об’єктивного розгляду справи Марківа.