«Відновлення поромного сполучення» між окупованим Кримом і Туреччиною виявилося фейком

Новини
Пором "Посейдон Експрес", що ходив на лінії Керч-Зонгулдак Фото: Erkut Kelebek / marinetraffic.com

В окупованому Криму спростували своє ж повідомлення про відновлення поромного сполучення між півостровом і Туреччиною.

Про це пише Центр журналістських розслідувань.

Директорка російської автономної некомерційної організації «Південний регіональний центр підтримки експорту» Наталія Сєрова виступила зі спростуванням власного ж повідомлення про відновлення поромного сполучення між закритим портом Керч в окупованому Криму і  турецьким портом Зонгулдак.

«За уточненою останньою інформацією, на даний момент поромне сполучення не поновлено. Процес знаходиться в стадії переговорів і узгоджень. На жаль, поки такого рішення остаточно не прийнято. Бажання одного бізнесу тут недостатньо», – наводить слова Сєрової агентство «РИА Новости Крим». 

Раніше інформаційне агентство ТАСС опублікувало цитату з виступу Сєрової  під час засідання комітету «Госсовета Криму» з економічної політики, промисловості та розвитку підприємництва:

«Отримала зараз підтвердження, що у нас запущений паром Зонгулдак – Керч, раз на тиждень регулярні поставки. Триває другий оформлення вантажу. На нього ми будемо ставити вже експортний вантаж, що дасть можливість мінімізувати вартість логістики», – сказала Сєрова.

Також Сєрова повідомила окупаційному пропагандистському агентству «Кримінформ», що Туреччина відправила до Криму поромом цитрусові: «Організовано вантажне сполучення. З Туреччини везуть продукцію, що швидко псується – зараз цитрусові йдуть. А назад будемо везти продукцію кримських сільгоспвиробників». 

Про наміри відновити відновити автомобільне поромне сполучення з Туреччиною російська «влада» Криму заявляла у серпні 2018 року.

«Порти і служби готові. Надано комфортні умови майбутньої співпраці. Чекаємо рішення партнерів і підписання договору», – говорив гендиректор держпідприємства «Кримські морські порти» Олексій Волков. За його словами, відновлення поромного сполучення планувалося на осінь 2018 року. 

Нагадаємо: 

  • Поромне сполучення між окупованим Кримом і Туреччиною було зупинено з середини березня 2017 року, коли Туреччина заборонила обслуговувати будь-які судна, що приходять з портів окупованого Криму, а також заборонила будь-яким своїм судам заходити в кримські порти.
  • В серпні 2015 року було організоване поромне сполучення між окупованим Севастополем і турецьким портом Зонгулдак. Також пороми працювали по лінії Євпаторія – Зогулдак; обговорювалися плани з відкриття лінії Феодосія – Зонгулдак.
  • В липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16.06.2014 р «Про закриття морських портів» були закриті морські порти Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта і Євпаторія, а всі документи, видані капітанами морських портів з 15 липня 2014 року, є незаконними.