Міноборони РФ запропонувало віднести територію окупованого Криму до безводних місцевостей

Новини
Висохлий Північно-Кримський канал в Криму після окупації Фото: e-crimea.info

Міноборони РФ запропонувало віднести територію окупованого Криму до безводних місцевостей, оскільки «з квітня 2014 року припинили подачу води з річки Дніпро на півострів і з тих пір там не вистачає прісної води». У зв’язку з цим, пропонується доплачувати контрактникам за службу на півострові.

Про це йдеться в проекті постанови уряду РФ на Федеральному порталі проектів нормативних правових актів.

«Короткий опис проблеми, на вирішення якої спрямовано пропонований спосіб регулювання: погіршення кліматичних умов і загострення екологічної обстановки, пов’язаної з нестачею прісної води і води для технологічних потреб в місцях дислокації військових частин на території Республіки Крим, у зв’язку з перекриттям Північно-Кримського каналу», – йдеться в пояснювальній записці.

«Встановлення військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом і співробітникам деяких федеральних органів виконавчої влади, які проходять військову службу (службу) на території Республіки Крим, коефіцієнта в розмірі 1,1 до грошового забезпечення», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує.
  • За підрахунками директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайла Ромащенко, власних водних ресурсів у окупованого Росією Криму без дніпровської води з материкової України вистачить лише для забезпечення потреб одного мільйона жителів, тобто, менше половини населення півострова. Водозабезпеченість півострова в 10 разів менше потреб кримчан.