Жителі окупованого Донбасу не знали про новий Порядок перетину лінії розмежування – правозахисниця

Новини
КПВВ «Майорське» в Донецькій області Фото: YouTube Телеканал UA: ДОНБАС

Жителі окупованих територій Донбасу не були вчасно поінформовані про новий Порядок перетину лінії розмежування, що призвело до інцидентів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, де, зокрема, не пропускали дітей через відсутність необхідних документів.

Про це розповіла правової аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Ірина Пецко, повідомляє видання «Донецкие новости».

Зокрема, нововведення стосуються перетину лінії розмежування дітьми у віці від 14 років до 16 років тільки при наявності паспорта України або закордонного паспорта України. Через це діти без таких документів не можуть виїхати з окупованих територій Донецької і Луганської областей.

«Багато батьків таких дітей не були поінформовані про такі зміни. Також Державна прикордонна служба та інші причетні органи не провели інформаційну кампанію, щоб підготувати населення до наступаючим змін», – сказала Пєцкі.

За її словами, поки всі інциденти на КПВВ, викликані новими правилами перетину лінії розмежування, які зафіксували правозахисники, стосуються пропуску дітей.

«Все кричущі події стосуються тільки дітей, всі інші події, якщо вони є, будуть виявлені згодом. Більшість проблем пов’язані з тим, що зміни не були своєчасно доведені населенню, але не було цієї можливості, тому що опублікування було в дуже стислі терміни», – зазначила Пєцко.

На її думку, інформацію для жителів непідконтрольних українській владі територій Донбасу можна було донести різними способами. «Але навіть правозахисні організації і громадські організації не мали можливості ознайомитися зі змінами, тому що на сайті Верховної Ради Постанова КМУ №815 оновилась через день після того, як стала чинною. На сайті Кабінету міністрів України зміни були відображені близько 19:00 27 листопада – за кілька годин до набуття чинності», – вказала правозахисниця.

Як повідомлялось, 28 листопада набув чинності новий Порядок в’їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території (ТОТ) у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб та переміщення товарів із цих територій.

Під час виїзду з тимчасово окупованих територій громадяни України повинні мати дозвіл фізичній особі та пред’явити будь-який документ, що підтверджує громадянство України. Громадяни України в напрямку тимчасово окупованої території можуть слідувати за умови пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі.

Громадяни України, які не досягли 14 років, прямують до ТОТ і з неї з паспортом громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтвом про народження, а громадяни України віком 14-16 років – за паспортом громадянина України чи закордонним паспортом. Дозвіл для них видається особі, яка супроводжує.

Нагадаємо:

  • Уряд України спростив Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування для громадян, які проживають на окупованій території Донецької та Луганської областей.