25 років Будапештському меморандуму: Активісти біля посольств країн-підписантів нагадали про Крим і Донбас

Новини
Акція міжнародного руху #LIBERATECRIMEA біля посольства США в Києві Фото: investigator.org.ua

Активісти міжнародного руху #LIBERATECRIMEA провели 5 грудня, в 25-ту річницю підписання Будапештського меморандуму, мирні пікети біля всіх посольств країн, які підписали документ, щоб звернути їх увагу на проблему, пов’язану з окупацією частини України однією з країн-підписантів – Росією, яка таким чином порушила меморандум.

Про це повідомляють кореспонденти Центру журналістських розслідувань з місця події.

Активісти провели акції біля посольств Росії, США, Франції, Великої Британії та Китаю, у ході яких її учасники малювали через трафарет напис «LIBERATECRIMEA» на тротуарі біля будівель дипломатичних представництв.

За словами організаторів, напередодні зустрічі у «нормандському форматі», яка має відбутись 9 грудня у Парижі, вони хотіли своєю акцією також нагадати українській владі про те, що існує Будапештський меморандум.

Фото: investigator.org.ua

«У 2014 році ми зіштовхнулися з проблемою, коли один із підписантів Будапештського меморандуму грубо порушив не тільки  меморандум, а й міжнародне право, проявив агресію, окупував Автономну республіку Крим і місто Севастополь, а також створив серйозні проблеми, окупував Донбас. Уже протягом 6 років ця проблема продовжується. Ми знаємо, що в 2014 році за ініціативою Олександра Турчинова (на той час спікер ВРУ і т.в.о президента України – ред.) була спроба почати консультації, тому що відповідно до Будапештського меморандуму, пункт 4 говорить про те, що, якщо виникає якась проблема з безпекою України і з порушенням суверенітету кимось ззовні, то країни-підписанти ініціюють і намагаються вирішити питання на рівні Ради Безпеки ООН. Цього не відбулося, хоча були спроби роздивитися дане питання», – розповів ЦЖР Ескендер Барієв, член Меджлісу кримськотатарського народу і організатор акції.

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу Ескендер Баріев Фото: investigator.org.ua

Під час акції активісти передали свої звернення до посольств країн-підписантів, крім Росії.

«Були в посольстві Російської Федерації, але до нас ніхто не вийшов. Ми і не розраховували, що до нас хтось вийде. Ми звичайно, у письмовій формі, поштою їм відправимо наше звернення. Далі ми направилися до посольства США, де ми вручили заяву керівнику департаменту з політики та прав людини і, відповідно, відмітили те, що США є нашими партнерами. Далі ми провели пікети біля французького посольства і посольства Великобританії, де ми також нагадали про те, що Крим має бути вільний і вручили наші заяви. І останнім було посольство Китаю», – повідомив Барієв.

Фото: investigator.org.ua

У своєму зверненні активісти нагадали про передумови підписання меморандуму. Крім того, у ньому йдеться про порушення прав корінного кримськотатарського народу в окупованому Криму, а також зазначається, що Україна виконала всі договірні умови і потребує підтримки та захисту.

Нагадаємо:

  • 5 грудня 1994 року лідери України, США, Росії та Великобританії підписали в Будапешті меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) – міждержавний документ, який гарантує дотримання положень Заключного Акта ОБСЄ, Статуту ООН і Договору про нерозповсюдження ядерної зброї стосовно України, як держави-учасниці Договору, яка не володіє ядерною зброєю.