Меджліс анонсує проведення мирної ходи з материкової України до Криму – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Меджліс кримськотатарського народу ініціює проведення мирної ненасильницької акції у вигляді пішої ходи «Марш гідності» з материкової частини України до тимчасово окупованого Росією Криму, щоб допомогти міжнародним організаціям активніше реалізовувати прийняті ними рішення щодо підтримки суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах.

Про це повідомив голова Меджлісу Рефат Чубаров на пресконференції в Києві, передає Центр журналістських розслідувань.

«Меджліс кримськотатарського народу виступає з публічною ініціативою щодо підготовки та проведення міжнародної ненасильницької мирної акції «Світ – проти насильства і окупації. Марш гідності». Формою проведення такої міжнародної ненасильницької мирної акції ми бачимо організацію пішої хода її учасників з материкової частини Української держави до іншої частини Української держави – до кримського півострову, який сьогодні є тимчасово окупованим Російською Федерацією», – сказав Чубаров.

Він зазначив, що метою цієї акції є сприяння міжнародним організаціям, включаючи ООН, ОБСЄ, Європейський Союз, Раду Європи та інші міжнародні організації, «в реалізації ними ж прийнятих рішень на підтримку суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно-визнаних кордонах, забезпечивши тим самим дотримання прав і свобод кримськотатарського народу – корінного народу Криму, етнічних українців, всіх громадян України, які проживають в Криму, незалежно від їх національності».

Голова Меджлісу додав, що організатори мають намір також звернутися до низки країн і міжнародних організацій, щоб вони також взяли участь у «Марші гідності».

За його словами, вже створено штаб, персональний склад якого буде визначений в ході консультацій з українськими та міжнародними партнерами, що підтримують ідею проведення міжнародної ненасильницької мирної акції, оскільки підготовка може зайняти кілька місяців.

Напомним:

  • 27 ноября глава Меджлиса крымскотатарского народа Рефат Чубаров в интервью «Голосу Америки» заявил, что отсутствие упоминания Крыма в разговоре с Путиным во время нормандского саммита в Париже 9 декабря будет восприниматься как согласие Украины на аннексию полуострова.