Кількість переселенців з Донбасу і Криму продовжує зростати

Новини
Переселенці з Криму (березень 2017 року) Фото: investigator.org.ua

В Україні за станом на 9 грудня враховані 1 млн 428 тис. 919 переселенців з Донбасу і Криму.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства соціальної політики з посиланням на дані Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Станом на 2 грудня в Україні були враховані 1 млн 427 тис. 211 переселенців.

Таким чином, за тиждень число зареєстрованих ВПЛ збільшилася на 1 тис. 708 осіб.

  • У новому Порядку перетинання лінії розмежування на Донбасі, який набрав чинності 28 листопада, є ряд негативних і сумнівних моментів. Зокрема, громадян перевіряють по не пов’язаним між собою базам прикордонників і СБУ, хоча в них внесена ідентична інформація. Це збільшує час на перевірку на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.
  • Правозахисник вказують, що жителі окупованих територій Донбасу не були вчасно поінформовані про новий Порядок перетину лінії розмежування, що призвело до інцидентів на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, де, зокрема, не пропускали дітей через відсутність необхідних документів.
  • Центр журналістських розслідувань два роки тому аналізував ефективність освоєння 8 млн євро гранту Євросоюзу, виділених на проект з ремонту і облаштування житла для переселенців із Криму і Донбасу у 10 містах України. Зокрема у Херсоні 800 тис євро від ЄС міськими чиновниками були витрачені на ремонт кімнат і побутових помешкань у двох гуртожитках та закупівлю необхідного приладдя, задля створення належних умов для переселенців.