В ООН наполягають на безперешкодному доступу до затриманих на окупованій території

Новини
Матільда Богнер, фото: Інтерфакс-Україна

Міжнародні організації наполягають на необхідності надання їм безперешкодного та конфіденційного доступу до затриманих і заарештованих на окупованій території, що прописано в документі, затвердженому за підсумками зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі.

«Діяльність моніторингової місії ООН з прав людини на території, яку контролюють самопроголошені республіки, вкрай обмежена. Я закликаю надати місії безперешкодний конфіденційний доступ до місць тримання під вартою і затриманих», – сказала глава Місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер на брифінгу в четвер у Києві, презентуючи останню в 2019 році доповідь моніторингової місії ООН про ситуацію з правами людини в Україні, пише Інтерфакс-Україна.

Вона наголосила, що в комюніке за підсумком зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі 9 листопада було визначено необхідність надання міжнародним організаціям повного безумовного доступу до всіх затриманих.

«Сподіваємося, що це дасть новий імпульс для забезпечення такого доступу», – зазначила глава місії.

Щодо Криму, то, як зазначила Богнер, РФ іще не надала місії доступ до півострова. «Закликаємо Росію полегшити доступ (для представників місії – ІФ), тому що це допомогло б посилити захист осіб, які перебувають у вразливому становищі, й дало б позитивний сигнал міжнародній спільноті», – додала Богнер.

  • Президент Володимир Зеленський на прес-конференції після зустрічі в нормандському форматі заявив, що ніякої федералізації України не буде, а також перерахував досягнуті домовленості. Зеленський також зробив акцент на кількох «червоних лініях», які Україна ніколи не переступить: неможливість федералізації, неможливість компромісів через поступки в межах територій. Також не буде ніякого впливу на вектор руху і розвитку України. Крім того, ніяких компромісів по Криму. «Донбас і Крим – це Україна», – сказав Зеленський.
  • Офіс президента опублікував комюніке «нормандського саміту».