Амністія не може бути застосована в разі вчинення військових злочинів, злочинів проти людяності – Кориневич

Новини
Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим Фото: investigator.org.ua

Постійний представник президента України в АР Крим, член робочої групи по реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової політики Антон Кориневич зазначає, що амністія не може бути застосована по відношенню до людей, які вчинили військові злочини, злочини проти людяності на окупованих нині територіях Донбасу.

Про це Кориневич заявив в ході 11-го засідання в Києві Національної платформи «Діалог про мир і безпечну реінтеграцію» на тему: «Політика безпечної реінтеграції 2019-2020: попередні підсумки і перспективи», повідомляє агентство Інтерфакс-Україна.

«Ми в робочій групі чітко розуміємо, що ми не можемо говорити про амністію, коли говоримо про скоєння військових злочинів, злочинів проти людяності та коли говоримо про інші серйозні порушення прав людини. Ні амністія, ні помилування, ні інші процедури у таких випадках, звісно, застосовуватися не можуть», – сказав представник президента в АРК, який є фахівцем з міжнародного і гуманітарного права.

Він підкреслив, що питання про відповідальність людей, які не мають прямого відношення до органів окупаційної адміністрації та незаконних збройних формувань ставитися не буде.

«Безумовно, напевно, варто говорити про те, що є люди, які, так чи інакше, живуть на тимчасово окупованій території, працюють там, не мають прямого стосунку до органів окупаційної адміністрації та незаконних збройних формувань. Очевидно, питання про відповідальність ставити, можливо, ми і не будемо. А є люди, які очолюють якісь органи, діяли на шкоду територіальній цілісності та державному суверенітету України. Це вже інше питання», – пояснив Кориневич.

Крім того, він повідомив, що робота над розробкою концепції перехідного правосуддя в Україні вже завершена.

«Власне, ми вже завершили розробку концепції перехідного правосуддя для України, яка стосується основ державної політики захисту прав людини в умовах подолання наслідків збройного конфлікт», – додав постпред президента в АРК.

Нагадаємо

  • 6 червня 2019 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону №9438 про гармонізацію кримінального законодавства до положень міжнародного права. 
  • Генпрокуратура України направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) 12 інформаційних повідомлень щодо масштабних та глобальних порушень міжнародного-гуманітарного права, найтяжчих військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в окупованому Росією Криму і Донбасі.