Верховна Рада підтримала за основу закон про криміналізацію військових злочинів

Новини

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону №9438 про гармонізацію кримінального законодавства до положень міжнародного права. 

За дане рішення проголосували 228 народних депутатів, пише Центр журналістських розслідувань.

Документом криміналізуються так звані основні злочину за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності і військові злочини); забезпечується виконання міжнародних зобов’язань щодо запобігання безкарності зазначених злочинів; вдосконалюється правовий режим кримінальної відповідальності за катування в максимальній відповідності до вимог сучасного міжнародного права.

Планується визначити, що «громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які вчинили агресію (стаття 437), злочини проти людяності (стаття 4371), військові злочини (статті 438-4386) або геноцид (стаття 442), підлягають кримінальній відповідальності на підставі цього кодексу незалежно від місця вчинення злочину».

Крім того, визначаються норми, що стосуються особливостей кримінальної відповідальності за катування, агресію, геноцид, злочини проти людяності і військові злочини.

Законом також пропонується удосконалити положення про відповідальність за катування, передбачити особливості кримінальної відповідальності за злочини проти основ міжнародного права тощо.

Представляючи депутатам проект закону, заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції Сергій Пєтухов зазначив, що даним законопроектом в українське законодавство вводиться сучасне поняття військового злочину, а також вперше вводиться поняття злочину проти людяності. Він додав, що в чинному Кримінальному кодексі деякі з цих злочинів описані в одній статті, вироки по ним майже не виносилися. Пєтухов зазначив, що прийняття цих змін дозволить притягати до відповідальності осіб, які вчинили злочини проти людей на сході України, не дивлячись на терміни давності. За його словами, прийняття цих змін очікує, зокрема прокуратура Автономної Республіки Крим, яка повинна притягнути до відповідальності російську окупаційну адміністрацію на півострові і вище керівництво РФ за постійні порушення норм міжнародного права і переслідування громадян за підтримку територіальної цілісності України. Заступник міністра підкреслив, що люди, які вчинили такі злочини, не можуть бути амністовані, пише УНІАН.

Нагадаємо:

  • Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини заявив у програмі «Питання національної безпеки» , що законопроект №9438 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гармонізації кримінального законодавства до положень міжнародного права» досі не прийнятий Верховною Радою, а злочини проти людяності в Україні – не криміналізовані через відсутність політичної волі на це у народних депутатів.