У Криму ФСБ затримала жителя Сімферополя за підозрою в нібито виготовленні вибухівки

Новини
Денис Кашук. Фото надане дружиною Ольгою Кашук

В окупованому Криму співробітники ФСБ затримала жителя Сімферополя Дениса Кашука за підозрою в нібито виготовленні вибухових речовин. Під тиском силовиків він відмовився від адвоката. Сім’я побоюється, що його можуть примусити під тортурами обмовити себе.

Про це виданню «Ґрати» повідомила дружина затриманого Ольга Кашук і підтвердив адвокат Назім Шейхмамбетов.

За їхньою інформацією, 17 грудня 40-річний Денис Кашук вийшов на роботу в рекламне агентство, о 10:00 його стільниковий телефон був уже не доступний. Увечері того ж дня Ользі Кашук повідомили, що її чоловік не був на роботі і вона звернулася в поліцію. Наряд приїхав до них додому близько 22:00, прийняли заяву про зникнення людини, взяли фотографію і зубну щітку для ДНК-експертизи.

На наступний ранок вдома у Кашуків співробітники ФСБ провели обшук, під час якого повідомили, що Денис Кашук підозрюється у виготовленні вибухових речовин. За підсумками обшуку була вилучена техніка і електронні носії.

19 грудня адвокат Іслям Веліляєв побачився з Кашуком в будівлі ФСБ, проте той написав відмову від його послуг.

«Я відвідав в будівлі ФСБ Дениса Анатолійовича Кашука. При зустрічі, він відразу заявив, що відмовляється від адвоката Ісляма Веліляєва, хоча ми з ним до цього не були знайомі. У конфіденційній бесіді він розповів, що його затримали вранці 17 грудня. З того часу він перебував у будівлі ФСБ. У нього зажадали відмовитися від мене. На даний момент він написав заяву про відмову. Запитав у слідчого, що писати, той йому продиктував фразу підстави відмови: «що від невстановлених осіб йому стало відомо про репутацію адвоката». Це цілеспрямований тиск на підзахисного для відмови від юридичного захисту», – розповів Веліляєв.

Адвокат підтвердив, що кримінальну справу порушено за статтями 222 і 222.1 Кримінального кодексу РФ («Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів» і «Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв»).

«Від мене вимагали підписку про нерозголошення, я відмовився, але вони викликали понятих, щоб зафіксувати оголошення мені заяви про нерозголошення», – зазначив Веліляєв. Стан Кашука він охарактеризував, як «живий, не можу сказати, що здоровий».

«Ми підозрюємо, що людина перебуває у важкому психологічному стані і через це письмово відмовився від послуг адвоката. Сім’я побоюється, що до нього були застосовані тортури і методи фізичного тиску», – сказав адвокат Назім Шейхмамбетов.

«Ми боїмося, що його можуть примусити під тортурами обмовити себе», – припустила Ольга Кашук.

19 грудня «Київський районний суд» Сімферополя має обрати для Кашука запобіжний захід.

Нагадаємо:

  • В кінці листопада 2019 року ФСБ заявила про затримання в окупованому Севастополі росіянки за підозрою в «шпигунстві на користь розвідки Міноборони України».