Рада ЄС продовжила економічні санкції проти РФ ще на півроку

Новини

Рада Європейського Союзу 18 грудня продовжив термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 липня 2020 року. Ці обмежувальні заходи були введені ЄС у відповідь на дії Росії по дестабілізації ситуації в Україні.

Про це повідомляється на сайті Європейської Ради.

«Сьогодні Рада продовжила термін дії економічних санкцій щодо окремих секторів російської економіки до 31 липня 2020 року. Це рішення прийнято після звіту президента Макрона і канцлера Меркель в Європейській Раді 12 грудня 2019 року про стан виконання Мінських угод, з якими пов’язане рішення про збереження санкцій. З огляду на те, що Мінські угоди виконані не в повному обсязі, Європейська рада одноголосно прийняв політичне рішення про продовження економічних санкцій проти Росії», – йдеться в повідомленні.

Рішення Ради ЄС набере чинності після опублікування в «Офіційному віснику ЄС».

Ці обмежувальні заходи зачіпають російський фінансовий, енергетичний і оборонний сектори, а також товари зі сфери подвійного призначення. Вони були впроваджені 31 липня 2014 на початковий термін в один рік у відповідь на дії Росії з дестабілізації ситуації в Україні. У вересні 2014 року вони були посилені.

Як відзначили в Європейській Раді, економічні санкції проти РФ продовжено з метою:

– обмежити доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для 5 провідних російських фінансових інститутів з мажоритарною часткою державної власності в статутному капіталі та їх дочірніх компаній з контрольним пакетом акцій, створених за межами ЄС; також йдеться про три провідні російські енергетичні і три оборонних компанії;
– накласти експортну та імпортну заборону на торгівлю зброєю;
– ввести заборону на експорт товарів подвійного призначення для використання у військових цілях або для кінцевих споживачів товарів військового призначення в Росії;
– обмежити доступ Росії до окремих чутливих технологій та послуг, які можуть бути використані для виробництва і пошуку нафти.

Термін дії санкцій був пов’язаний Європейською Радою 19 березня 2015 року зі повним виконанням Мінських угод, яке мало відбутися до 31 грудня 2015 року. Оскільки цього не сталося, санкції залишилися в силі.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 27 червня 2019 року Рада ЄС продовжила економічні санкції проти Росії до 31 січня 2020 року.