НБУ ввів в обіг монети номіналом 5 грн та оновлені банкноти номіналом 50 грн

Новини
Фото: bank.gov.ua

Нацбанк України (НБУ) 20 грудня ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 50 грн, а також монети номіналом п’ять гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти.

Введення нової банкноти і монети – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, повідомляється на сайті НБУ.

Як зазначається, першочергово Нацбанк планує ввести в обіг по п’ять мільйонів 50-гривневих банкнот і 5-гривневих монет. Першу партію цих грошових знаків уже розподілено між підрозділами НБУ в регіонах.

У Нацбанку звернули увагу, що громадяни зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів, тому міняти старі банкноти на нові зразки немає необхідності.

Банкноти номіналом п’ять та 50 грн попередніх років випуску поступово в результаті природного зносу замінюватимуться в обігу монетами й оновленими банкнотами. Згодом кількість оновлених банкнот і монет в обігу збільшуватиметься залежно від потреб економіки.

Як вказує регулятор, оновлена банкнота номіналом 50 гривень за дизайном наслідує нові сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень, що вже перебувають у обігу. На банкноті збережено основні зображення банкноти зразка 2004 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Михайла Грушевського, а на зворотному боці – зображення будівлі Української Центральної Ради. Портрет Михайла Грушевського переміщено у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 72 х 136 мм. Кольорова гама та ж сама.

Нова обігова монета номіналом 5 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 22,1 мм, вага – 5,2 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру та відкарбованому на монеті багатограннику громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів. Візуальні та тактильні елементи захисту монети: дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Нацбанк працював над осучасненням гривні з 2014 року. Завершення процесу оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні заплановано на 2020 рік із введенням в обіг оновленої банкноти номіналом 200 грн, а також монети номіналом 10 грн. Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні в результаті скоротиться і досягне оптимального розміру – 12 номіналів. Загалом у ньому залишиться шість номіналів монет (10 і 50 коп., 1, 2, 5 і 10 грн) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 грн).

Нагадаємо:

  • 25 жовтня 2019 року Нацбанк Україні ввів в обіг банкноту номіналом 1000 гривень і з 1 жовтня вивів з обігу монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. Відповідні заходи спрямовані на впорядкування готівкового обігу гривні.