Росія тримає за гратами за «кримськими справами» 88 людей – Скрипник

Новини
Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи Фото: investigator.org.ua

Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомила координаторка Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Зараз, за кримськими справами, 88 людей перебувають за ґратами … Людей, позбавлених волі за політичне переслідування, вже 88, і вони знаходяться або в СІЗО Криму, або в колоніях Криму, або вже і СІЗО Російської Федерації», – сказала Скрипник.

Вона також звернула увагу, що Росія створює особливо важкі умови для затриманих та арештованих кримських татар.

«Кримських татар, яких затримали в березні, ще на етапі слідства одразу вивезли до Російської Федерації. Раніше на етапі слідства люди ще залишалися в Криму, а зараз їх перевезли до Краснодара, і слідчі дії тривають там. Це дуже ускладнює роботу адвокатів, це дуже ускладнює можливість їх підтримувати. Адже доїхати на судовий процес по обранню запобіжного заходу, наприклад, дуже фінансово і логістично складно. Я думаю, це було зроблено не просто так», – зазначила правозахисниця.

Вона також вказала, що в Росії збільшується кількість політичних в’язнів.

«За статисткою, за 2019 рік було звільнено 12 людей, але нових людей, позбавлених волі, було 40. З них двоє людей потім отримали умовні терміни, але 38 людей залишаються за ґратами. Тому Росія начебто йде на поступки і звільняє людей, проте, з іншого боку, – арештовує ще більше. Отже, ситуація не покращилася», – наголосила Скрипник.

Нагадаємо:

  • За інформацією Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, Росія незаконно переслідує 115 мешканців окупованого Криму за безпідставними та політично мотивованими обвинуваченнями. Зокрема, 40 кримських татар перебувають у місцях несвободи на території РФ, 32 особи утримуються у пенітенціарних установах на тимчасово окупованій території Криму, а 15 осіб, що звільнено від відбування покарань умовно, наразі перебувають за місцем свого проживання на території Кримського півострова.