РФ організувала в ООН мережу агентів ФСБ — Єльченко

Новини
Посол України в США Володимир Єльченко Фото: ukraineun.org

Вплив РФ в ООН значно більше, ніж в України і десятків інших країн: Росія за допомогою різних інструментів впливає на роботу Організації.

Про це заявив посол України в США Володимир Єльченко, пише «Укрінформ».

За його словами, більшість із тих 22-23 країн, що голосують в унісон з Росією проти українських резолюцій, на 100% залежать від неї.

Єльченко заявив, що в секретаріаті ООН працює близько 300 росіян.

«Думаю, половина з них – це агентура ФСБ, явна або прихована. Країни залежать від Росії – або від поставок зброї, або від списання боргів, або від російських вливань, без яких економіка не буде працювати. Це Нікарагуа, Куба, Венесуела в Латинській Америці. Бурунді, Судан – в Африці. М’янма, Камбоджа – в Азії», – розповів Єльченко.

Дипломат розповів, що в ООН ще за часів СРСР кожен другий працівник був агентом спецслужб, і з тих пір нічого не змінилося.

«Зараз російські кадри працюють на спецслужби Росії або, в більш м’якому варіанті – на постійне представництво РФ. Я взагалі вважаю, що це агентурна мережа, створена в рамках ООН. Час від часу ми бачимо інформацію про те, що якогось співробітника ООН з Росії американські спецслужби попросили виїхати додому. Тобто іноді їх відловлюють», – сказав він.

Генеральна асамблея ООН 18 грудня прийняла резолюцію про захист прав людини в незаконно окупованому Росією Криму. Це вже четвертий подібний документ Генасамблеї ООН, при цьому в ньому вперше для визначення ситуації на півострові застосований термін «агресія».

  • Президент України Володимир Зеленський призначив Володимира Єльченка послом України в США, звільнивши його з посади представника України при ООН. Також глав держави призначив очільником місії України при ООН заступника міністра закордонних справ Сергія Кислицю.
  • 9 грудня 2015 року президент Петро Порошенко призначив колишнього українського посла в Росії Володимира Єльченка Постійним представником України при ООН замість Юрія Сергєєва, який займав цю посаду з 2007 року.
  • 19 липня президент Зеленський указом №540/2019 звільнив з посади посла України у США Валерія Чалого, який займав її з липня 2015 року.