Під час в’їзду у Крим затримували п’ятьох кримських татар. Їх відпустили після опитування про тероризм

Новини

25 грудня під час в’їзду до Криму російські правоохоронці затримали п’ятьох кримських татар – Сабрі Селяметова, Османа Хощу, Зекія Куламетова, Рустема Куркчі і Сейдамета Мустафаєва.

Про це повідомила громадська організація «Кримська солідарність».

«Надійшло повідомлення про затримання кримських татар, які поверталися з Москви, де відбувався апеляційний суд на вирок першої сімферопольської групи у справі «Хізб ут-Тахрір». Затримані їхали у приватному автобусі. Під час в’їзду у Крим на Керченському мосту о 22.05 транспорт зупинили співробітники поліції. Вони перевірили документи в усіх, хто перебував в автобусі. П’ятьом після цієї процедури паспортів не повернули. Від них вимагали пройти опитування. Їм поставили запитання про те, чи мають вони стосунок до терористичної діяльності і який вони сповідують іслам. Запитання було оформлено у вигляді анкети на опитувальному листі, який затриманим вручили для заповнення», – йдеться в повідомленні.

В організації підкреслили, що затримані вважають інцидент «актом тиску щодо народу з метою перешкоджання відвідування судових засідань стосовно кримських татар, заарештованих у політично мотивованих справах».

«Після опитування всіх, хто перебував в в автобусі, оглянули через детектор металошукача. Також було проведено огляд транспорту. Після цього затриманих відпустили. Зараз усі вони повертаються додому», – додали у «Кримській солідарності».

  • Верховний суд Росії під час розгляду апеляційної скарги змінив вирок кримським мусульманам – політв’язням, фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» (перша сімферопольська група). Терміни ув’язнення для кримчан зменшилися на 6 місяців.