В Євросоюзі очікують від України продовження розслідувань «справ Майдану» після обміну

Новини
Фото: president.gov.ua

У Європейському союзі очікують, що Україна продовжить розслідувати «справи Майдану» і притягне всіх винних до відповідальності навіть після обміну утримуваними особами з ОРДЛО, в ході яких на окуповану територію були передані п’ять екс-беркутівців, обвинувачених у розстрілі людей у Києві на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року під час Революції Гідності.

Про це йдеться в заяві представника Європейської служби зовнішніх дій.

«Великий обмін утримуваними відбувся після досягнення домовленості Тристоронньої контактною групою. Це хороший приклад реалізації одного з пунктів, узгоджених на саміті в нормандському форматі 9 грудня», – йдеться в документі.

В ЄС також очікують, що сторони використовують цей імпульс, оскільки робота по реалізації домовленостей, досягнутих на саміті в Парижі, має продовжуватися.

«Ми приймаємо до відома обмін людей, які пов’язані з трагічними подіями на Майдані в 2014 році. Ми очікуємо, що розслідування всіх обвинувачень будуть продовжені, а всі зацікавлені сторони подбають про те, щоб всіх винних притягли до відповідальності», – наголошується в заяві.

Євросоюз також підтвердив свою підтримку переговорів в нормандському форматі, зусиллям ОБСЄ і Тристоронньої контактної групи.

«Підкреслюємо важливість виконання Мінських угод в повному обсязі, включаючи постійне припинення вогню. Це єдиний спосіб досягти стійкого і мирного врегулювання конфлікту на сході України. Європейський союз, як і раніше твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України», – заявили в Європейській службі зовнішніх дій.

Нагадаємо:

29 грудня о рамках обміну утримуваних осіб Україні передали 76 громадян, які утримувалися РФ і бойовиками ОРДЛО. У свою чергу, Україна передала на окуповані території 127 осіб, в тому числі п’ятьох колишніх «беркутівців» Сергія Тамтуру, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олега Янишевського і Олександра Маринченка, обвинувачених у розстрілі людей у ​​Києві на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Президент Володимир Зеленський заявив, що передача представникам ОРДЛО п’яти екс-беркутівців, обвинувачених у вбивствах на Майдані, була умовою проведення обміну, і без їх видачі Україна не повернула б розвідників, які пройшли Дебальцеве. Він також також запевнив, що передача в рамках обміну екс-беркутівців «ніяк не зачіпає справу Майдану».