Україна уклала п’ятирічний газовий контракт з Росією

Новини
транзит газа

Україна і Росія підписали контракт на транзит газу до Європи терміном на п’ять років, мінімальна вартість якого – понад $7 млрд.

Про це повідомляється на офіційному акаунті президента України Володимира Зеленського у соцмережі Facebook. 

Президент стверджує, що контракт може бути продовжений ще на десять років, а щорічна завантаженість української газотранспортної системи становитиме не менше 40 млрд кубометрів газу.

«Кінець року, але не досягнень. Україна підписала контракт на транзит газу на п’ять років, впродовж яких ми отримаємо щонайменше понад $7 мільярдів. Сторони можуть продовжити контракт ще на десять років. Українська ГТС буде завантажена, а це – енергетична безпека та добробут українців! Мінімально гарантована прокачка – 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів у наступні чотири. Фактично ж прокачувати можемо більше. Європа знає, що ми не підведемо в енергетичній безпеці», – сказано в дописі президента.

Нагадаємо:

  • 20 грудня 2019 року Україна та Росія попередньо домовилися про транзит російського газу до європейських споживачів. 
  • 1 березня 2018 року НАК «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти російського «Газпрому». За рішенням арбітражу, «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку Газпромом узгоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит «Газпром» має доплатити «Нафтогазу» $2,56 млрд.
  • Через небажання виконати рішення арбітражу борг «Газпрому» перед «Нафтогазом» збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.