Більшість звільнених з полону українців можуть бути виписані з «Феофанії» упродовж тижня

Новини
Фото: president.gov.ua

Протягом тижня з клінічної лікарні «Феофанія» в Києві можуть виписати більшість звільнених українців, які повернулися на батьківщину в результаті обміну утримуваних осіб між Україною і так званими «ДНР» і «ЛНР». Однак практично ні у кого з них немає житла і цю проблему потрібно вирішувати.

Про це повідомив на брифінгу заступник головного лікаря «Феофанії» Андрій Строкань, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, станом на 14:00 2 січня в лікарні перебувають 60 звільнених українців.

«53 пацієнта залишилися в лікарні перед Новим роком, станом на 18:00 31 грудня. На даний момент в лікарні перебувають 60 пацієнтів. Сім людей повернулися сьогодні вранці, після того, як відсвяткували Новий рік зі своїми рідними та близькими», – сказав Строкань.

Він додав, що для пацієнтів був проведений практично весь комплекс лабораторних та інструментальних досліджень, а також деякі вузькоспеціалізовані дослідження.

«На даний момент ми можемо сказати, що 90% пацієнтів ми готові відпускати впродовж найближчого тижня. Залишаться тільки ті, які потребуватимуть планового оперативного лікування», – зазначив заступник головного лікаря.

Він вказав, що в лікарні залишаться ті пацієнти, які потребують хірургічного втручання – це щелепно-лицьова хірургія, хірургічна стоматологія, хірургія пахових гриж, судинна хірургія.

Строкань також наголосив на важливості подальшої психологічної та соціальної реабілітації колишніх полонених, та додав, що з ними уже почали працювати медичні психологи.

Він також зауважив, що у більшості тих, кого готові виписати з «Феофанії», немає житла.

«Велике навантаження падає на соціальні служби щодо надання соціальної допомоги даній категорії пацієнтів, тому що у більшості з них немає житла, їм нікуди йти. Це – першочергове завдання, вирішити ці проблеми, наступний етап – вирішити і закрити його після виписки з клінічної лікарні «Феофанія», – сказав заступник головного лікаря.

Раніше клінічна лікарня «Феофанія» прийняла 64 звільнених українців. Пацієнти були в задовільному стані або стані середнього ступеня тяжкості.

Нагадаємо:

  • 29 грудня в рамках обміну утримуваних осіб Україні передали 76 громадян, які утримувалися РФ і бойовиками ОРДЛО. У свою чергу, Україна передала на окуповані території 127 осіб.
  • За данними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі Валерії Лутковської, у полоні бойовиків так званих «ДНР» і «ЛНР» залишаються ще близько трьохсот українців. Україна продовжить переговори щодо їх повернення.
  • Політв’язнів — кримських татар «включать у наступний етап обміну», обіцяє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.
  • 31 грудня під час телефонної розмови президент України Зеленський і президент РФ Путін домовилися негайно перейти до узгодження списків для звільнення українців, в тому числі і кримчан, які перебувають в Криму і на території Росії, і росіян, які перебувають в Україні.