РФ створила в Криму потужне військове угруповання, здатне вести оборону і наступ – експерт

Новини
Фото: Reuters

В окупованому Криму створене потужне військове угруповання, яке прикриває Росію з південного і південно-західного стратегічного напрямків і здатне виконувати завдання як щодо оборони, так і щодо наступу. РФ розглядає півострів як важливий елемент стратегії національної безпеки в «стримуванні можливої агресії з боку НАТО».

Про це повідомив аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Він зазначив, що чисельність російських військ на півострові становить 30-35 тисяч осіб.

«Насправді в Криму вже давно створена потужне міжвидове угруповання сил, яке здатне виконувати завдання як щодо оборони, так і щодо наступу. Після окупації Крим був пріоритетом при переозброєнні, тобто, сучасні системи ППО йшли туди раніше, ніж в інші військові округи (РФ – ред.). Наприклад, зенітні ракетні комплекси С-400 на дивізію з’явилися в Криму ще до кінця 2018 року. Проблеми є лише з флотом, тому що програма його переозброєння, озвучена в 2014 році, виконана тільки на 50-60%. Так чи інакше, створене потужне угруповання, яке прикриває Росію з південного і південно-західного стратегічного напрямків», – сказав Бєлєсков.

Він звернув увагу, що мілітаризація Криму йшла більшими темпами, ніж мілітаризація Калінінградській області, яка представляє собою форпост Росії на Заході. «Це показує, що півострів розглядається як дуже важливий елемент стратегії національної безпеки Росії в стримуванні можливої агресії з боку НАТО. Плюс це дозволяє впливати на ситуацію у важливому Чорноморському регіоні. Дійсно, в Крим постачали сучасне озброєння раніше, ніж на інші стратегічні напрямки», – вказав експерт.

На його думку, в найближчі роки російські військові будуть робити акцент на постачання до Криму систем озброєнь, «які не дозволять НАТО вільно використовувати Чорне море», зокрема, протикорабельні ракетні комплекси, ударні ракетні системи «Калібр» та нарощувати кількість їх носіїв.

«У разі необхідності росіяни можуть перекинути до Криму додаткові сили, особливо авіації, і вони вже не раз тренувалися це робити. У квітні були навчання, коли з Південного військового округу перекидали до ста літаків і вертольотів. Так що угруповання в Криму не можна розглядати окремо – воно вже повністю інтегроване в російські Збройні сили. Відкриття мосту (через Керченську протоку – ред.) дозволяє також перекидати сухопутні війська, хоча для нинішніх завдань цієї частини угруповання достатньо», – сказав Бєлєсков.

Нагадаємо:

  • 6 листопада 2019 року заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок повідомив у штаб-квартирі ООН, що російська військова присутність у Криму збільшується і станом на осінь 2019 року становить 31,5 тис. військових, а також близько тисячі одиниць техніки, зокрема танків, броньованих машин, потужних бойових засобів артилерії, авіації та флоту.
  • Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України Руслан Хомчак заявив в рамках засідання Військового комітету ЄС в Брюсселі, що Росія окупувала Крим, оскільки півострів їй потрібен як військовий плацдарм для встановлення панування не тільки в Чорному, а й в Середземному морі.
  • 9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.