Найманців Вагнера лікують у лікарні, пов’язаній з Путіним – Reuters

Новини

Лікарня в Санкт-Петербурзі, якою управляють і частково володіють люди, пов’язані з президентом Росії Володимиром Путіним, надає медичну допомогу російським найманцям ПВК Вагнер, які отримали поранення за кордоном.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Відзначається, що клініка належить великій страховій компанії АТ Согаз, топ-менеджери і власники якої – родичі Путіна і інші люди, пов’язані з президентом (згідно з базою даних SPARK, яка збирає дані з бізнес-реєстрів).

Повідомляється, що гендиректор клініки Владислав Баранов підтримує ділові відносини зі старшою дочкою Путіна Марією. У Reuters немає доказів причетності дочки до спілкування з військовими найманцями.

По телефону Баранов сказав Reuters: «Забудьте про наші клініки, моя вам порада». На письмові запитання він відповів: «Я не хочу з вами спілкуватися».

Прес-секретар Путіна сказав: «У нас немає інформації з цього приводу». Міноборони РФ, Согаз та дочка Путіна не відповіли на запити про коментарі.

Reuters поспілкувалися в клініці з пацієнтом Олександром Кузнєцовим, який сказав, що був в Лівії і що росіяни там «боролися з міжнародним тероризмом, щоб захистити інтереси Москви».

Колишній найманець Вагнера, який проходив лікування в клініці, і ще один найманець, коли їм представили фотографію Кузнєцова, впізнали його як командира штурмового підрозділу ПВК Вагнера, який був поранений під час бойових дій в Лівії. Кузнецов підтвердив, що був приватним військовим командиром, але не уточнив, в якій групі.

За словами колишнього найманця, клініка Согаз пропонує послуги ПВК Вагнер як мінімум з 2016 року. Він сказав, що лікувався там від отриманого в Сирії поранення разом з п’ятьма або шістьма іншими пораненими найманцями.

Його мати розповіла Reuters, що одна з медичних послуг, яку отримав її син, коштувала $10 000 – вона дізналася про це з медичних документів, але пацієнтам платити не довелося, для них лікування безкоштовне. Reuters не перевіряв ці документи і не зміг підтвердити це.

На питання, хто оплачував його лікування, поранений командир Кузнєцов сказав, що не знає.

Згідно з офіційною урядовою базі даних держконтрактів РФ, Согаз забезпечує страхування життя і здоров’я російських військовослужбовців і нацгвардейцев.

Заступник гендиректора СОГАЗ – Михайло Путін, який, за даними місцевих ЗМІ, є сином одного з двоюрідних братів Путіна. Кремль підтвердив, що він далекий родич президента.

Син іншого двоюрідного брата Путіна, Михайла Шеломова, володіє 12,5% акцій СОГАЗ через компанію Accept, згідно з офіційними даними компанії.

Юрій Ковальчук, якого Путін публічно назвав своїм другом, і його дружина побічно володіють пакетом акцій в СОГАЗ, згідно зі звітами компанії.

Голова правління Газпрому Олексій Міллер, який працював в мерії Санкт-Петербурга в 1990-х роках разом з Путіним до того, як той став президентом, головує в раді директорів Согаз, згідно веб-сайту компанії і записів компанії.

  • У квітні Служба безпеки України ідентифікувала чергових найманців з позаштатного підрозділу російської військової розвідки ПВК Вагнера, яких вербували з числа бойовиків на Донбасі і переправляли до Сирії на кораблях ВМФ РФ. Факти використання бойового корабля РФ для переправлення найманців не поодинокі.