Джерела Newsweek, CNN: літак МАУ збив Іран. Ймовірно, помилково

Новини

Український Boeing 737, який зазнав катастрофи недалеко від іранської столиці Тегерана, був, ймовірно, випадково збитий Іраном за допомогою зенітної ракетної системи.

Про це повідомляє Ліга.нет з посиланням на Newsweek.

 ЗМІ пише з посиланням на представника Пентагону, високопоставленого співробітника американської розвідки і співробітника іракської розвідки.

«Вважається, що літак був вражений створеної в Росії ракетно-повітряною системою Tor-M1, відомої НАТО як Gauntlet, повідомили Newsweek три чиновника», – пише видання.

Джерела кажуть, що, на думку Пентагона, інцидент був випадковим. За їх словами, протиповітряна оборона Ірану, ймовірно, була активна після ракетного обстрілу американських об’єктів в Іраку.

Видання зазначає, що центральне командування США відмовилося коментувати це питання.

CNN також повідомляє, що, згідно з численними заявами офіційних осіб США, Іран, ймовірно, помилково збив український авіалайнер.

«Робоча теорія заснована на постійному аналізі даних із супутників, радарів і електронних даних, регулярно збираються військовими і розвідувальними службами США», – пише видання.

CBS News пише, що американські держчиновники впевнені в тому, що український літак збили іранці.

Джерела повідомили виданню, що розвідка США виявила сигнали включення радара. Американські супутники також виявили два пуски ракет «земля-повітря», які відбулися незадовго до падіння літака.

  • Президент Володимир Зеленський постановив оголосити 9 січня днем жалоби у зв’язку з авіакатастрофою пасажирського літака компанії «МАУ» в Тегерані, внаслідок якої загинули 11 громадян України. У цей день на будівлях мають бути приспущені державні прапори України. Також скасовуються розважальні заходи та вносяться зміни до програм теле- та радіопередач.
  • Літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився орієнтовно о 6:00 за тегеранським часом (близько 4:30 за київським часом) у середу, 8 січня 2020 року, після зльоту з тегеранського аеропорту ім. Імама Хомейні. На борту перебували 168 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Більшість загиблих в авіакатастрофі – громадяни Канади та Ірану.