Російські прикордонники знову затримували активістку Гульсум Алієву при виїзді з Криму

Новини
Гульсум Алієва Фото: Facebook Александра Ефименко

Співробітники прикордонної служби ФСБ знову затримували на адмінкордоні з окупованим Кримом кримськотатарську активістку Гульсум Алієву, яка прямувала в Херсон. Російські силовики, ймовірно, не випустять Алієву з півострова, оскільки її досі не зняли з федеральної бази розшуку МВС Росії, хоча кримінальна справа проти активістки, яка стала підставою для оголошення її в розшук, вже закрита.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

«Підставою затримання стало те, що до сих пір Гульсум не зняли з бази розшукуваних осіб (федеральна база розшуку МВС Росії), хоча на руках у Гульсум, а також в правоохоронних органах є рішення про те, що кримінальну справу стосовно Гульсум Алієвої припинено» , – розповів Курбедінов після того, як прибув у відділення поліції в Армянську, де активістку протримали п’ять годин після першого затримання на адмінкордоні.

«У момент затримання мені задавали питання про організацію Хізб ут-Тахрір, чи маю я до неї відношення, чи знаю я людей з цієї організації. Питали про громадський рух «Кримська солідарність», чи допомагали вони мені і так далі, тобто задавали питання, що не мають відношення до офіційної причини мого затримання», – розповіла активістам «Кримської солідарності» Гульсум Алієва виходу з будівлі поліції.

Після того, як активістку відпустили з відділення поліції, вона знову спробувала проїхати на материкову Україну. Однак в російському КПП Гульсум Алієву знову затримали співробітники прикордонної служби ФСБ.

Пізно ввечері Еміль Курбедінов повідомив, що російські прикордонники відпустили активістку і вона повертається додому.

«Гульсум Алієву відпустили! Повертається додому. Разом понад 8 годин «з’ясувань» і затримань через недбальство співробітників ФСБ, які не виключили її з федерального розшуку в зв’язку з закриттям кримінальної справи!», – написав адвокат в Facebook.

Як повідомлялось, 13 січня російські силовики затримали на адмінкордоні з окупованих Кримом кримськотатарську активістку Гульсум Алієву, яка разом з матір’ю їхала на маатерикову Україну. Її відвезли у відділення поліції Вірменська, де протримали п’ять годин і лише потім відпустили. Алієва – дочка незаконно засудженого за сфабрикованою ФСБ ялтинською «справою кримських мусульман» активіста Мусліма Алієва.

Нагадаємо:

  • У 2018 році відносно активістки «Кримської солідарності» Гульсум Алієвої було відкрито адміністративну справу за ст. 20.3.1 КпАП РФ (збудження ворожнечі і ненависті) і кримінальну справу за ст.282 КК РФ (збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності). Однак пізніше обидві справи були припинені. Деякий час Гульсум Алієва також була оголошена в розшук, що раніше вже було причиною її затримання на адмінкордоні. Незважаючи на припинення кримінальної справи її дані до сих пір не виключені Росфінмоніторингом з Переліку екстремістів і терористів РФ, в якому вона значиться під номером 766.