У Криму Росія продовжує переслідувати кримських татар – Human Rights Watch

Новини
Фото: Сейтумер Сейтумеров

Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості.

Про це йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».

«Тільки у березні російською владою було заарештовано 24 кримських татарина, більшість із яких брали активну участь у діяльності об’єднання «Кримська Солідарність» – організації, що надає правову та соціальну підтримку родинам заарештованих і ув’язнених за політично мотивованими справами. Усіх заарештованих обвинуватили у причетності до панісламського руху «Хізб ут-Тахрір» («Партія визволення»), забороненого в Росії як «терористична» організація, проте леґального в Україні», – зазначають правозахисники.

При цьому, вказують в організації, ніяких обвинувачень, які були б пов’язані з насильством, нікому із заарештованих не висувалося.

«Щонайменше четверо зазнали тортур або недозволеного поводження з боку співробітників російських силових структур. У червні за аналогічними звинуваченнями в Криму були арештовані вісім осіб», – зазначили в HRW.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.