Кабмін України призначив головою НАЗК Олександра Новікова

Новини
Голова НАЗК Олександ Новіков Фото: rbc.ua

Кабінет міністрів України призначив новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова, якого 16 грудня одноголосно обрала конкурсна комісія.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук у своєму Telegram-каналі.

«Уряд призначив новим головою НАЗК Олександра Новікова, який переміг у відкритому конкурсі на посаду. Перед ним стоїть важливе завдання – забезпечити відкритість і прозорість органу, а головне – показати всім нам конкретні результати знищення корупції», – написав Гончарук.

Він зазначив, що Новіков має вищу юридичну освіту, працював в органах прокуратури понад 10 років та підтримував державне обвинувачення у справах боротьби з організованою злочинністю та економічними злочинами.

Як повідомлялося, 16 грудня 2019 року конкурсна комісія вибрала Олександра Новікова новим головою НАЗК конкурсна комісія вибрала Олександра Новикова. За його кандидатуру проголосували всі шість членів комісії.

Нагадаємо:

  • 2 жовтня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому президентський законопроект №1029 про забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції, який перезавантажує НАЗК шляхом звільнення його чинного керівництва і зміни моделі управління з колегіальної на одноосібну: замість п’яти членів НАЗК керуватиме один голова. Протягом двох місяців уряд мав провести конкурс на посаду керівника НАЗК. Конкурсна комісія складається з шести членів, яких вибрав Кабмін. Половина її складу представлена міжнародними експертами, яких уряду рекомендували донори України в сфері протидії корупції.
  • Главу НАЗК призначатимуть терміном на чотири роки без права переобрання на посаду після двох термінів поспіль. Він може призначити собі трьох заступників.