В Україні перезапускатимуть НАЗК і змінять держфінансування партій

Новини

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому президентський законопроект №1029 про забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції. Закон також передбачає скасування держфінансування партій, які не подолали 5% поріг на виборах до парламенту.

За законопроект проголосували 237 народних депутатів.

Президентський проект закону, зокрема, передбачає перезавантаження роботи Національного агентства по запобіганню корупції.

Згідно з ними, глава НАЗК повинен призначатися Кабміном за підсумками конкурсу, в якому вирішальну роль мають міжнародні експерти, як це було з Антикорупційним судом.

Щорічно партіям виділятимуть соту частину від мінімальної заробітної плати, помножену на кількість виборців по багатомандатному виборчому округу на останніх виборах в Раду. Зараз цей коефіцієнт становить дві сотих. Однак право на державне фінансування матимуть виключно партії, ктор на виборах набрали не менше 5% голосів (раніше було 2%).

21 липня 2019 року в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради України IX скликання. Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення про надання партіям держфінансування на підставі результатів позачергових виборів народних депутатів. 

  • Як запобігти корупції на місцевому та національному рівнях. Які новації передбачає прийнятий Верховною Радою у першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів, який має перезавантажити роботу Національного агенства з питань запобігання корупції. Чи зможе НАЗК стати незалежною від влади. Що треба зробити, щоб в Україні нарешті була створена і запрацювала єдина антикорупційна система. Про це Руслан Радецький, екс-заступник голови НАПКА (в 2016-2017 роках), розказав в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).