У Криму відкрили «адмінсправу» проти сімферопольського імама за проведення молитви в мечеті – адвокат

Новини
Імам Расім Дервішев Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму відкрито адміністративну справу проти сімферопольського імама Расіма Дервішева за проведення молитви в мечеті, яка, на думку російських силовиків, є нібито «незаконною місіонерською діяльністю».

Про це активістам громадського об’єднання «Кримська солідарність» повідомив адвокат Айдер Азаматов.

«Під час проведення молитви 3 грудня 2019 року по вул. Мокроусова в мечеть увійшов невідомий чоловік, трохи постояв і вийшов. Після того, як молитва закінчилася все парафіяни вийшли на вулицю, там уже стояли співробітники ФСБ, МНС. Вони закидають імаму мечеті Расіму Дервішеву адміністративне правопорушення за незаконну місіонерську діяльність», – розповів Азаматов.

За його інформацією, справа була відкрита на підставі стандартної для імама п’ятничної проповіді і намазу.

«Зняли його на камеру і тепер закидають імаму адміністративне правопорушення. Не можна вважати проведення намазу місіонерською діяльністю. Я вважаю, що таким чином просто хочуть чинити тиск на імама. Імам сказав, що це були звичайні прихожани мечеті і проводити свою «місіонерську діяльність» тут ні для кого», – зазначив адвокат.

Він додав, що 15 січня відбудеться судове засідання у даній справі в «Мировому суді Сімферополя».

Як відзначають в «Кримській солідарності», аналогічну адміністративну справу було відкрито «Мировим судом м.Сімферополя» проти Арсена Кантемірова – імама мечеті «Салгір Баба» (с. Зарічне Сімферопольського району) за ст.5.26, ч.4 КпАП РФ (Здійснення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та релігійні об’єднання). Проте 28 серпня 2019 року «суддею» було винесено ухвалу про повернення матеріалів даної справи посадовій особі, що склав протокол.

Нагадаємо:

  • Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch відзначає, що російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими обвинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості.