Повідомлено про підозру у приховуванні злочину експоліцейському, який був свідком вбивства у Каховці – ДБР

Новини
Фото: most.ks.ua

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомили про підозру у приховуванні обставин вбивства 1 січня у Каховці Херсонської області колишньому працівнику Каховського відділу поліції, який був свідком злочину.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Як встановили слідчі теруправління ДБР, розташованого у Мелітополі, старший інспектор з контролю за обігом зброї Каховського відділу поліції спотворив обставини вбивства 26-річного мешканця Каховки.

«За участю правоохоронця були штучно створені умови самооборони та приховані обставини, сліди та факт скоєння умисного вбивства, яке здійснив його товариш. Для цього поліцейський здійснив постріли у бік товариша зі зброї, що належала потерпілому, який на той час вже перебував без свідомості через отримання вогнепальних поранень», – наголосили в ДБР.

Через дії підозрюваного, правоохоронці розглядали хибну версію вбивства з метою самозахисту.

У разі доведення вини, колишньому правоохоронцю загрожує покарання у вигляді арешту на строк до 3 місяців або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк.

Як повідомили раніше у поліції Херсонської області, співробітника Каховського відділу поліції, який був неподалік під час стрілянини, внаслідок якої помер місцевий мешканець, звільнили з органів внутрішніх справ України.

Таке рішення ухвалили за підсумками службового розслідування стосовно начальника Каховського відділу поліції та працівників, які безпосередньо мали стосунок до розслідування вбивства, що сталося в новорічну ніч у Каховці.

«За результатами розслідування трьох працівників відсторонили від займаної посади, трьох – звільнили з органів внутрішніх справ, ще до трьох співробітників застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді неповної службової відповідності займаній посаді», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, відсторонили від займаних посад керівництво Каховського відділу поліції. Стосовно чергового відділу та відповідального від керівництва, які перебували у добовому наряді у день вбивства, а також стосовно слідчого, у провадженні якого перебувала справа щодо вбивства чоловіка, застосували дисциплінарне стягнення у вигляді неповної службової відповідності займаній посаді. Членів слідчо-оперативної групи, а саме слідчого та оперуповноваженого карного розшуку, які перебували на виклику про вбивство чоловіка, звільнили з органів внутрішніх справ України.

Нагадаємо:

  • 1 січня в Каховці 29-річний чоловік скоїв кілька пострілів з рушниці в живіт 26-річному місцевому жителю. Від отриманих вогнепальних поранень потерпілий через два дні помер. Зловмисник був затриманий в порядку ст. 208 Кримінально-процесуального кодексу України. Поліція кваліфікувала подію як замах на вбивство.
  • 3 січня Каховський суд заарештував підозрюваного у вбивстві на 60 діб без права внесення застави.
  • 4 січня мешканці Каховки влаштували акцію протесту біля райвідділу поліції, учасники якої палили шини і закидали будівлю петардами. Протестуючі обурені тим, що, на їхню думку, правоохоронці намагаються приховати деталі вбивства 1 січня місцевого жителя, свідком якого був один з поліцейських.
  • Як повідомив заступник начальника обласного главку поліції Микола Вербицький, в зв’язку зі смертю потерпілого злочин було перекваліфіковано на ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Подія набула резонансу, в зв’язку з чим було прийнято рішення про проведення досудового розслідування слідчим управлінням. Зараз призначено проведення низки необхідних досліджень і експертиз.
  • Також в ході першочергових слідчих дій встановлено, що на момент скоєння злочину підозрюваний відпочивав в одній компанії з працівником районного відділу поліції. В даний час відносно поліцейського призначено проведення службового розслідування, він відсторонений від виконання службових обов’язків, а Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за ст.365 КК України (перевищення повноважень).