Вибори в ОРДЛО можуть відбутися тільки після виведення російських військ – США в ОБСЄ

Новини
Постійний представник США в ОБСЄ Джеймс Гілмор Фото: osce.usmission.gov

Вибори на території окремих районів Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) мають проходити під українським контролем, в безпечній обстановці і тільки після відновлення Україною контролю над кордоном і виведення з її території російських збройних формувань.

Про це заявив глава місії США при ОБСЄ посол Джеймс Гілмор під час засідання Постійної ради ОБСЄ Відні.

«Сполучені Штати закликають до відновлення контролю України над своїм міжнародним кордоном з Росією. Вільні і чесні вибори повинні проходити під українським контролем і в безпечній обстановці, з виводом з території України очолюваних Росією сил і незаконних збройних формувань», – сказав Гілмор.

Замість цього, зазначив він, спостерігачі Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ фіксують «необмежений потік залізничних вагонів, вантажівок і військової техніки, які щодня проходять з Росії на контрольовану Росією територію на сході України».

«Цей неконтрольований потік персоналу і техніки є прямим викликом зусиллям по підготовці до вільних і справедливих місцевих виборів на Донбасі», – підкреслив американський дипломат.

Він додав, що ситуація на сході України залишається непередбачуваною і небезпечною, про що свідчать недавні звіти СММ ОБСЄ.

Нагадаємо:

  • 9 грудня 2019 року Президент Володимир Зеленський на прес-конференції після зустрічі в нормандському форматі заявив, що ніякої федералізації України не буде, а також перерахував досягнуті домовленості. Зеленський також зробив акцент на кількох «червоних лініях», які Україна ніколи не переступить: неможливість федералізації, неможливість компромісів через поступки в межах територій. Також не буде допущено ніякого впливу на вектор руху і розвитку України. Крім того, ніяких компромісів по Криму. «Донбас і Крим – це Україна», – сказав Зеленський.
  • 12 грудня 2019 року Верховна Рада на позачерговому засіданні внесла зміни до статті 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» щодо продовження терміну його дії на один рік – до 31 грудня 2020 року включно.