Україна висловила протест в IMO через розширення дії російської радіостанції НАВТЕКС на Азові

Новини
Фото: УКРІНФОРМ

Україна висловила протест у Міжнародній морській організації (International Maritime Organization, IMO) у зв’язку з неправомірним розширенням російською радіостанцією НАВТЕКС-Новоросійськ району обслуговування на акваторію Азовського моря та Керченської протоки, яка має обслуговуватись виключно українською радіостанцією НАВТЕКС-Бердянськ.

Про це 17 січня повідомив заступник постійного представника України при IMO Віталій Мошківський на своїй сторінці у Facebook.

«Україна висловила протест в IMO у зв’язку з неправомірним розширенням радіостанцією НАВТЕКС-Новоросійськ району обслуговування на акваторію Азовського моря та Керченської протоки», – написав Мошківський.

Він вказав, що оголошення навігаційної інформації з безпеки мореплавства мають поширюватися виключно українською радіостанцією НАВТЕКС-Бердянськ.

«Закликали IMO розглянути незаконні та односторонні дії РФ, які загрожують безпеці навігації», – додав український дипломат.

НАВТЕКС (NAVTEX) міжнародна автоматизована система оповіщення. У судноплавній навігації служить для прийому навігаційної і метеорологічної інформації безпеки і є компонентом Глобальної морської системи зв’язку у випадку лиха і для забезпечення безпеки (ГМЗЛБ) Міжнародної морської організації відповідно до Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі (СОЛАС-74/88).

Нагадаємо: 

  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко вважає, що Росія у 2020 році може розширити на Чорне море практику створення перешкод судноплавству до українських портів, яка відбувається з 2018 року в Азовському морі.