Чотири країни закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства

Новини
Російський танкер NEYMA блокує прохід під Керченською мостом, 25.11.2018 Фото: Reuters

Відразу чотири країни закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.

Як пише «Європейська правда», заяву зробили України, Швеція, Литва і Естонія.

РФ закликали «поважати міжнародне право і його основні принципи та скасувати кроки, які суперечать цим принципам». Вони підкреслюють важливість досягнення стійкого політичного врегулювання конфлікту, ґрунтуючись на повному виконанні Мінських домовленостей, і закликають Росію «повністю взяти на себе відповідальність у цьому плані».

«Ми беремо до уваги повернення в Україну суден, незаконно захоплених Росією 2018 року, і закликаємо Росію виконувати свої міжнародні зобов’язання, забезпечуючи безперешкодний доступ в українські порти в Азовському морі, гарантуючи свободу судноплавства», – йдеться в заяві.

Країни рішуче засудили явне порушення суверенітету і територіальної цілісності України актами агресії російських збройних сил з лютого 2014 року.

«Незаконним приєднанням Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до Російської Федерації, чого ми не визнаємо», – заявили міністри.

Нагадаємо: 

  • Україна сама не впорається із забезпеченням вільного проходу суден до Азовського моря, їй мають допомогти морські сили потужних держав, вважає генерал Філіп Брідлав, командувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі у 2013-2016 роках.
  • Україна розширює участь в операціях НАТО: Збройні сили планують відправити інструкторів і викладачів для підготовки бійців Збройних сил Іраку в рамках операції  Альянсу, ВМС України візьмуть участь в операції НАТО Sea Guardian (Морський охоронець) в Середземному морі.
  • Керівництво НАТО продовжує вимагати від Росії нормалізації відносин в Чорному і Азовському морях, а також закликає повернути Крим.
  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».