Зеленський вирішив «дати шанс» Гончаруку: не час розхитувати державу

Новини
Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-мінстр Олексій Гончарук Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Олексій Гончарук має залишатись на посаді прем’єр-міністра, щоб не «розхитувати державу економічно й політично», і водночас поставив перед Кабміном низку невідкладних завдань, зокрема, встановлення справедливих зарплат для урядовців, кадрові зміни в уряді, переформатування міністерств та співпраця з парламентом. Також президент вважає необхідним розділити об’єднані раніше міністерства, зокрема, міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, міністерство культури, молоді та спорту і міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

Під час зустрічі з Гончаруком 17 січня Зеленський повідомив, що розглянув його звернення про відставку з посади прем’єр-міністра, повідомляє Офіс президента.

«Я вирішив надати вам і вашому уряду шанс, якщо ви вирішите деякі речі, які сьогодні дуже важливі й турбують наше суспільство. Зараз не той час, щоб розхитувати державу економічно й політично», – сказав президент.

Зокрема, за його словами, уряд має представити главі держави нову концепцію заробітних плат керівників міністерств, відомств, державних компаній та їхніх заступників з урахуванням ситуації в країні.

«Це повинна бути нормальна заробітна плата. Ми розуміємо, що це дуже серйозні фахівці, але я хочу мати спільну думку з вами й міністрами, що такі зарплати можуть бути сьогодні в Україні у такій ситуації, в якій перебуває наша економіка. Коли ви і ваш уряд піднімете економіку – можна буде піднімати ці заробітні плати», – наголосив Зеленський та додав, що з тими міністрами, які не погодяться працювати за запропоновану урядом зарплату, доведеться прощатися.

Крім того, президент наголосив на важливості зміцнення уряду шляхом проведення кадрових змін та заявив про необхідність переформатувати окремі центральні органи виконавчої влади. Зокрема, йдеться про розділення функцій у низці міністерств.

«У нас було об’єднання деяких міністерств. На початку це було правильне рішення, тому що у нас професійний, кадровий голод і невеликий бюджет. Мені здається, час показав, що деякі міністерства повинні бути розділені», – сказав Зеленський.

Він зазначив, що, напевно, є питання до міністерства економіки, яке займається і сільським господарством.

«Мені здається, що повинна бути нова концепція і новий підхід. Можливо, це стосується і міністерства культури, і міністерства ветеранів. Я хочу також побачити від вас усі пропозиції», – зазначив президент.

У 2019 уряд об’єднав міністерство економічного розвитку і торгівлі з міністерством аграрної політики. Міністерство енергетики та вугільної промисловості було об’єднано з міністерством екології та природних ресурсів. Також в результаті об’єднання міністерства культури і міністерства молоді та спорту було створено міністерство культури, молоді та спорту України. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб було об’єднане з міністерством у справах ветеранів.

Зеленський також попросив прем’єра налагодити роботу з народними депутатами всіх фракцій і з комітетами Верховної Ради.

Гончарук подякував президенту за довіру та погодився із запропонованими змінами, які необхідно провести найближчим часом. Він пообіцяв до 4 лютого підготувати проміжний звіт про діяльність Кабміну та представити його в парламенті. Зокрема, нардепам презентують концепцію посиленого уряду, а також його часткового організаційного переформатування.

Нагадаємо:

  • 17 січня прем’єр-міністр України Олексій Гончарук написав заяву про відставку та передав її президенту Володимиру Зеленському, щоб припинити спекуляції про нібито неповагу його особисто та членів уряду до глави держави. Це сталося на фоні скандалу з опублікуванням у ЗМІ аудіозаписів наради у прем’єра, учасники якої нібито нешанобливо висловлювались на адресу президента.
  • Раніше ряд телеграм-каналів поширили аудіозаписи, на яких кілька людей обговорюють підготовку доповіді з економічної політики президента, а також причини і наслідки підвищення курсу гривні. Людина з голосом, схожим на голос Гончарука, говорить про «примітивні» уявленнях президента в економіці, а себе називає «профаном в економіці». Стверджується, що запис був зроблений 16 грудня, і в нараді брали участь, крім Гончарука, заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова, міністр фінансів Оксана Маркарова та інші.