Правозахисники вимагають від РФ припинити переслідування незалежних журналістів у Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Українські правозахисники та медійники опублікували заяву на підтримку Тараса Ібрагімова та інших українських журналістів, яким окупаційна влада заборонила в’їзд на територію анексованого Криму.

З такою заявою виступили правозахисні та медійні організації «Центр прав людини ZMINA», «Кримська правозахисна група», «Українська Гельсінська спілка з прав людини», «Медійна ініціатива за права людини», «Об’єднання родичів політв’язнів Кремля», «Центр громадянських свобод», «Правозахисний центр ДІЯ», «Платформа прав людини», «Крим-SOS», «Інститут масової Інформації» та «Детектор Медіа».

18 січня Ібрагімов який регулярно висвітлював політично мотивовані судові процеси на українцями в Криму, намагався в’їхати до Криму, але йому заборонили в’їзд на півострів до 2054 року.

Це не перший випадок заборони в’їзду до Криму українським журналістам, які висвітлюють порушення прав людини. Так, 18 лютого 2019 року в’їзд до Криму заборонили фотожурналістці Аліні Смутко (на 9 років), а 24 листопада 2018 року українській журналістці Альоні Савчук (на 10 років).

«Такими діями держава-окупант Російська Федерація намагається перетворити Крим в «інформаційне гетто» і позбавити можливості працювати там навіть тих нечисленних фрілансерів, які, незважаючи на ризики і загрози, продовжували їздити до окупованого півострова. Це є порушенням статті 10 і статті 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини та основних свобод», — йдеться у заяві правозахисників та медійників.

У зв’язку з цим вони вимагають від РФ припинити переслідування незалежних журналістів в Криму, скасувати заборону на в’їзд та забезпечити безперешкодний доступ до Криму українським журналістам, щоб вони могли вільно виконувати свою роботу.

Органи державної влади України правозахисники закликали розпочати кримінальне провадження за фактом незаконної заборони в’їзду до Криму Тарасу Ібрагімову, а також усіх інших фактів перешкоджання незалежній журналістській діяльності та грубих порушень прав людини в окупованому Криму.

Міжнародні організації та уряд демократичних країн правозахисники та медійники просять засудити дії РФ щодо заборони в’їзду українських журналістів до Криму та вимагати припинення перешкоджання діяльності незалежних мас-медіа в Криму. Крім того, просять посилити тиск на російську владу задля припинення переслідування журналістів, блогерів та активістів, а також посилити санкції проти РФ систематичні грубі порушення прав людини в окупованому Криму, зокрема, свободи слова.

  • За п’ять років незаконної окупації Криму Росією українські правозахисні організації задокументували понад 300 випадків порушення свободи слова і прав журналістів на півострові.