В Україні одна з категорій громадян може отримати право виходу на пенсію в 50 років

Новини

В Україні парламентський комітет з питань молоді та спорту рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня». Законопроект № 2435 пропонує врегулювати питання, спрямовані на нагородження матерів почесним званням України «Мати-героїня» та надання їм додаткової соціальної підтримки, також визначити підстави для відмови у присвоєнні зазначеного почесного звання, а також його позбавлення.

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

«Комітет з питань молоді та спорту рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», – сказано в повідомленні.

Законопроект передбачає пільги та компенсації для жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».

Зокрема, законопроектом передбачається:

одноразова грошова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб;

першочергове надання житлових приміщень (для тих, хто потребує поліпшення житлових умов);

право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми;

право на пенсію за особливі заслуги перед Україною;

право на щорічне безкоштовне медичне обслуговування, диспансеризацію та лікування в спеціалізованих стаціонарах;

право на безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками один раз на рік;

безплатне позачергове зубопротезування;

щомісячна доплата в розмірі 50% від пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії;

безкоштовний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або залізничним транспортом з правом першочергового придбання квитків;

50% знижка плати за користування житлом та комунальними послугами;

відшкодування 50% вартості палива, придбаного в межах встановлених норм особам, які проживають в будинках, що не мають центрального опалення.

На думку членів Комітету, прийняття законопроекту буде стимулювати належне виховання дітей в багатодітних сім’ях і сприяти підвищенню народжуваності в Україні.

  • В Україні з 1 квітня пенсійний вік для жінок підвищиться до 59 років і 6 місяців, зараз він складає 59 років. В наступному році пенсійний вік для жінок становитиме вже 60 років.